Strudel z młodą kapustą i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pomysł na to danie narodził się jak zobaczyłam młodą kapustę w sklepie i naszła mnie wielka ochota na kapuścianego zawijasa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    125 g mąki pełnoziarnistej pszennej
    125 g mąki pszennej
    125 ml zimnej wody
    2 łyżki oleju
    1/2 łyżeczki soli
    Farsz:
    średnia młoda kapusta
    500 g pieczarek
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Strudel Dania główne

Strudel z młodą kapustą i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść na gładką masę i odstawić na 30 minut.
  • 2. W międzyczasie siekamy kapustę i pieczarki. Następnie dusimy je w garnku i przyprawiamy do smaku.
    Odstawiamy do przestygnięcia.
  • 3. Ciasto dzielimy na pół ( zrobimy 2 strudle).
    Ciasto wałkujemy na bardzo cienki prostokąt i układamy je na ściereczce.
    Wykładamy na nasze ciasto połowę farszu (druga połowa na drugi strudel) zostawiając po około 4 cm od brzegów.
    Zawijamy strudel, układamy (sklejeniem na spodzie) na blasze wyłożonej papierem.
  • 4. Wstawiamy do zimnego piekarnika i pieczemy około 30 - 40 minut w 200 stopniach C.
  • 5. Podajemy na ciepło jako samodzielne danie, bądź z sosem np. grzybowym i surówką.

Porady

Bardzo ważne jest aby farsz podczas nakładania był zimny inaczej możemy mieć problemy z zawinięciem strudla. Ściereczka również jest elementem, którego nie radzę pomijać, ponieważ zawinięcie bez niej strudla jest bardzo trudne ( wiem coś o tym ;))

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Pieczarki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować