Do kiszenia użyłam jasnych ogórków o rynkowej nazwie kiszeniaki Śremskie. Jest to najlepszy gatunek ogórków do kiszenia. Po ukiszeniu są twarde i nie robią się w środku puste.
72 godz.
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
ogórki Śremskie świeże 3 kg
koper baldachy
czosnek 1/2 główki
chrzan 5 cm
sól 1 łyżka na litr wody
woda 1,5 litra
Śremskie kiszeniaki, 3 dniówki (małosolne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ogórki myjemy, moczymy 1-2 godzin w zimnej wodzie, ogórki muszą napić się wody. Do wymytych, wyparzonych słoików na dno wkładamy baldachy kopru, czosnek pokrojony i kilka kawałków chrzanu. Układamy warstwę ogórków, warstwę kopru, chrzanu i czosnku, i tak do pełnego słoika. Zalewamy osoloną wodą, zakręcamy lekko słoik. Ogórki po 24 godzinach kiszenia, są dobre do jedzenia.
Komentarze