Śremskie kiszeniaki, 3 dniówki (małosolne)

0 (0 ocen)

  • 72 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Do kiszenia użyłam jasnych ogórków o rynkowej nazwie kiszeniaki Śremskie. Jest to najlepszy gatunek ogórków do kiszenia. Po ukiszeniu są twarde i nie robią się w środku puste.

  • 72 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ogórki Śremskie świeże 3 kg
    koper baldachy
    czosnek 1/2 główki
    chrzan 5 cm
    sól 1 łyżka na litr wody
    woda 1,5 litra
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ogórki małosolne

Śremskie kiszeniaki, 3 dniówki (małosolne) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki myjemy, moczymy 1-2 godzin w zimnej wodzie, ogórki muszą napić się wody. Do wymytych, wyparzonych słoików na dno wkładamy baldachy kopru, czosnek pokrojony i kilka kawałków chrzanu. Układamy warstwę ogórków, warstwę kopru, chrzanu i czosnku, i tak do pełnego słoika. Zalewamy osoloną wodą, zakręcamy lekko słoik. Ogórki po 24 godzinach kiszenia, są dobre do jedzenia.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować