OGÓRKI MAŁOSOLNE '3 DNIÓWKI'

4.5 (175 ocen)

.Najlepsze są po 3 dniach,zapach rozchodzi się po całym mieszkaniu.Nie można się im oprzeć.W ten sam sposób przygotowuje ogórki na zaprawę zimową,dodaję jedynie koper z ziarnami..Nigdy się nie psują.

Składniki:




  • 2,5 kg.ogórków gruntowych
    Na jeden słoik litrowy włożyć:

    4 ząbki czosnku
    4 długie słupki chrzanu
    2 gałązki kopru z kwiatostanem
    4 listki z wiśni lub czarnej porzeczki
    1 liść z winogrona

    ZALEWA

    1 l.wody
    1i1/2 łyżki soli
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne '3 dniówki' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ogórki małosolne 3 dniówki 1.


    Ogórki umyć,ściąć piętki z dwóch stron i ciasno poukładać pionowo w słoikach.Do każdego słoika włożyć czosnek,chrzan,gałązki kopru.Przykryć liśćmi wiśni i liściem winogrona.Zalać gorącą przegotowaną wodą wymieszaną z solą.

  • ogórki małosolne 3 dniówki 2. Słoiki zamknąć,pozostawić w ciepłym miejscu

Porady

Takie ogórki można kisić w kamiennym garnku.Należy wówczas na górze położyć talerzyk lub deseczkę i obciążyć np.kamieniem by nie wypływały.Dobrze jest też położyć na dnie garnka i na górze liście chrzanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować