Kiszeniaki śremskie w butli

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Mimo że niektórzy uważają że kiszenie ogórków w butelkach 5 litrowych po wodzie jest nie zdrowe, bo są z plastiku, jest trochę przesadzone. W butli ogóreczki kiszą się tylko 2 miesiące i przekładane są do słoja, które zalewamy odstałym sokiem z kiszenia ogórków. Ogóreczki są twarde i smaczne, musimy tylko zaopatrzyć się w małe korniszony. Poniższy przepis jest na jedną 5 litrową butlę.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • śremskie kiszeniaki 3 kg (małe korniszony)
    sól niejodowana 3 łyżki
    łodygi i baldachy kopru
    świeży czosnek 1 główka
    chrzan kawałek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszeniaki śremskie w butli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kiszeniaki śremskie w butli. 1. Ogórki dokładnie myjemy, układamy w butli 5 litrowej na przemian, warstwa ogórków parę łodyg kopru, parę plasterków chrzanu i czosnek (ja kroję w plastry całą główkę czosnku). W miarce litrowej rozpuszczam sól w zimnej wodzie (kranówce), próbuję smak i zalewam ogórki. Zakręconą butlę wynosimy do piwnicy. Co miesiąc możemy wypuścić gaz z butli. Po dwóch miesiącach butlę z ogórkami przynosimy do mieszkania, zlewamy sok z kiszonych ogórków do pojemnika i nadcinamy górę butelki. Wyjmujemy całą zawartość do miski. Ogórki przekładamy do wcześniej wyparzonego słoja 3 litrowego, zalewamy słoiki odstałym sokiem z ogórków.Słój zakręcamy i wynosimy ponownie do piwnicy. Ogórki są bardzo smaczne i twarde, są takie aż do czerwca.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kiszone ogórki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować