Spaghetti pełnoziarniste z smażonymi warzywami i chrupiącym czosnkiem (szpinakiem, cukinią, szparagami)

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Makaron pełnoziarnisty z warzywami to danie, które mogę ciągle zajadać i tylko na zmianę różne warzywa dodawać.
Czosnek w plasterki kroimy i na oleju jak frytki smażymy.
Cukinię, szpinak, szparagi podsmażamy, z makaronem mieszamy, całość doprawiamy, czosnek, ser, płatki pomidorowe dokładamy i już gotowe danie mamy.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • garść zielonych szparagów,
    200 g świeżego szpinaku,
    1 mała młoda cukinia,
    250 g makaronu spaghetti pełnoziarnistego,
    4 -6 ząbków czosnku,
    olej rzepakowy ok. 2 – 4 łyżki,
    sól do smaku,
    pieprz świeżo mielony do smaku,
    suszona słodka papryka w płatkach,
    ser np. parmezan.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem Spaghetti

Spaghetti pełnoziarniste z smażonymi warzywami i chrupiącym czosnkiem (szpinakiem, cukinią, szparagami) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spaghetti pełnoziarniste z smażonymi warzywami i chrupiącym czosnkiem (szpinakiem, cukinią, szparagami) 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente, odcedzamy.

    Szparagi płuczemy i odrywamy zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać (zielone szparagi nie wymagają obierania). Dzielimy 3 – 4 części, odkładamy główki czyli miękkie końcówki.

    Cukinię kroimy po długości na połowę następnie w plasterki.
  • Spaghetti pełnoziarniste z smażonymi warzywami i chrupiącym czosnkiem (szpinakiem, cukinią, szparagami) 2. Czosnek kroimy w cienkie plasterki.
    Na dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy czosnek na złoty kolor (uważamy, żeby nie przypalić). Czosnek wyciągamy i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia.

    Na tym samym oleju smażymy cukinię, następnie dodajemy szparagi bez miękkich końcówek. Smażymy delikatnie mieszając, kilka min, zależy od grubości szparagów, mają być al dente.
    Pod koniec dodajemy główki szparagów, szpinak, makaron i całość podgrzewamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
    Podajemy z płatkami papryki, smażonym czosnkiem, i startym lub w formie płatków serem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Makaron pełnoziarnisty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować