Wegetariańskie spaghetti z cukinią

4.94 (192 ocen)

  • 20 min

Eksplozja smaku! Zaskakujące połączenie delikatnej cukinii z suszonymi pomidorami, oliwkami i papryką zasmakuje każdemu. To wegetariańskie spaghetti z cukinią jest efektem moich kulinarnych eksperymentów - doskonałe na szybki, zdrowy i sycący obiad.

  • 20 min

Składniki:

  • - 50 dag makaronu spaghetti,
    - duża cukinia,
    - 1 strąk czerwonej papryki,
    - 10-12 zielonych oliwek,
    - 5 połówek suszonych pomidorów z oliwy,
    - 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
    - 2 łyżki oleju,
    - po 2 łyżki startego, żółtego sera (może być też mozzarella) i posiekanej natki pietruszki,
    - szczypta cukru,
    - bazylia,
    - słodka papryka,
    - sól, pieprz.
Wystaw ocenę:

4.94 (192 ocen)

Wegetariańskie spaghetti z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie, według przepisu na opakowaniu tak, by był al dente.
    W czasie gotowania makaronu przygotowujemy sos:
    Cukinię i paprykę myjemy, osuszamy.
    Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach (wraz ze skórką), z papryki usuwamy nasionka i kroimy wraz z suszonymi pomidorami w drobną kostkę. Oliwki kroimy na plasterki.
  • 2. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy paprykę i oliwki, a po ok. 1 minucie dodajemy suszone pomidory i starą cukinię, oprószamy słodką papryką i bazylią. Podsmażamy razem 3-4 minuty, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy rozrobiony w 4 łyżkach wody. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez 2 minuty by smaki się przeszły.
  • 3. Makaron dokładanie osączamy i dodajemy go do garnka z sosem, dokładnie mieszamy.
    Spaghetti z cukinią wykładamy na talerze, posypujemy startym serem żółtym i natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Oliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować