Sok z pigwy i tymianku

3.62 (37 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Owoce pigwy, to bomba witamin potrzebna zwłaszcza w okresie jesienno- zimowym na odporność.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg owoców pigwy
    0,5 kg cukru trzcinowego
    Kilka plastrów świeżego imbiru
    Killa gałązek tymianku
Wystaw ocenę:

3.62 (37 ocen)

Zobacz również:

Konfitury Syropy

Sok z pigwy i tymianku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sok z pigwy i tymianku 1. Pigwę, imbir i tymianek dokładnie myjemy. Usuwany gniazda nasienne z pigwy i kroimy w kostkę. Imbir również kroimy w kostkę. Do słoika wkładamy kolejno składniki zastępując cukrem. Zakręcamy słoik i odstawiamy na 2-3 dni od czasu do czasu wstrząsając słoikiem dla lepszego rozpuszczenia cukru. Po tym czasie przelewamy sok do butelki i wstawiamy do lodówki. Jeśli chcemy zachować dłużej jego świeżość można poddać go pasteryzacji.
  • Deser z pigwy 2. Pozostałe po odlaniu syropu owoce pigwy możemy wykorzystać do zrobienia konfitury dusząc je na wolnym ogniu do miękkości. A dodatek bitej śmietany uczyni z nich gotowy deser do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pigwa Tymianek Imbir

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować