Soja po bretońsku

4.48 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soja ma charakterystyczny smak warzyw strączkowych który z powodzeniem może zastąpić fasolkę w daniu po bretońsku. Danie jest sycące i łatwe w przygotowaniu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250g suchej soi
    sól do gotowania
    250 g boczku wędzonego
    2-3 kiełbasy
    1 duża cebula
    2 ząbki czosnku
    300ml pomidorowego pelatti lub domowego przecieru
    3 kulki ziela angielskie, 4 listki laurowe, 2 łyżki suszonego majeranku
    sól, czarny pieprz, pieprz cayenne
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Soja po bretońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Soję namaczamy przez noc. Zlewamy wodę, nasiona przepłukujemy i zalewamy czysta woda z dodatkiem łyżki soli. Gotujemy około 60 minut aż ziarno będzie miękkie ale nie rozpadające się. Odcedzamy.
    Boczek pokroić w kostkę. Obsmażyć na patelni, przełożyć do garnka z odsączoną soją.
    Na wytopionym tłuszczu przesmażyć pokrojoną w plasterki kiełbasę oraz cebulę posiekaną w kostkę. Pod koniec dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek.
    Wszystko przełożyć do garnka z fasolką, dodać pelatti pomidorowe lub domowy przecier pomidorowy. Doprawić majerankiem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać ziele angielskie i liście laurowe. Gotować przez około 15 minut.
    Serwować na ciepło z kawałkiem świeżego chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Soja

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować