Śmietanowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

  • 8 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Śmietanowiec z truskawkami na biszkopcie. Polecam.

  • 8 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 galaretki jagodowe
    2 galaretki cytrynowe
    400 ml. śmietana 36%
    3 łyżeczki cukru pudru
    truskawki 30 dkg.
    biszkopt

    Biszkopt:

    Składniki (na tortownicę o średnicy 24 cm)

    8 jajek
    16 dag cukru
    24 dag mąki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Śmietanowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śmietanowiec z  truskawkami. 1. Wykonanie biszkoptu:

    Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub drewnianą łyżką. Wymieszaną masę wlewamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Masę jajeczną równamy w formie i pieczemy około 40-45 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
  • Śmietanowiec z  truskawkami. 2. Wykonanie ciasta:

    Do tortownicy wkładamy plaster biszkoptowy. Dwie galaretki jagodowe zalewamy wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystudzenia. Gdy galaretka będzie miała konsystencję kisielu wlewamy ją do ubitej z cukrem pudrem śmietany. Ubitą śmietanę i wlane do niej galaretki mieszamy drewnianą łyżką. Tak pomieszaną masę wykładamy do tortownicy równomiernie rozkładając po spodzie biszkoptowym i wstawiamy do lodówki żeby zastygło. W między czasie zalewamy 2 cytrynowe galaretki wrzącą wodą i dobrze mieszamy, odstawiamy do wystygnięcia. Pozostałe truskawki troszkę oblewamy galaretką i obtaczamy je, wyjmujemy tortownicę z lodówki i na zastygniętą warstwę kładziemy placek biszkoptowy i układamy truskawki według swojego pomysłu. Wstawiamy do lodówki by truskawki przykleiły się do masy. Gdy galaretki cytrynowe będą miały konsystencję kisielu zalewamy ją powierzchnię z truskawkami i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po zastygnięciu wyjmujemy z tortownicy na talerz, kroimy i konsumujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować