Śmietanowiec z galaretką

4.5 (142 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo lubimy takie desery

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Składniki na tortownicę 22 cm:

    2 szklanki gęstej śmietany 18 %
    1 szklanka mleka
    3/4 szklanki cukru
    1 paczka herbatników
    5 łyżeczek żelatyny ( 20 g)
    3 galaretki różnego koloru
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Śmietanowiec Desery

Śmietanowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować wcześniej 2 galaretki. Gdy stężeją - pokroić w kostkę. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
    Podgrzać mleko. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić w gorącym mleku. Dodać cukier, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
  • 2. W międzyczasie rozpuścić trzecią galaretkę i odstawić do stygnięcia. W talerz do zupy odlać 3 łyżki ciepłej jeszcze galaretki i maczać w niej herbatniki, następnie układać je na spód tortownicy ( będą potem wilgotne i miękkie ).
    Śmietanę zamieszać, wlać do niej ostudzone mleko.Na dno tortownicy wyłożyć pokrojone galaretki. Masę wlać do tortownicy i całość wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa zastygnie - zalać galaretką i włożyć ponownie do lodówki na 2-3 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować