Śmietanowiec z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować wcześniej 2 galaretki. Gdy stężeją - pokroić w kostkę. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą.
Podgrzać mleko. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody i rozpuścić w gorącym mleku. Dodać cukier, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
2.W międzyczasie rozpuścić trzecią galaretkę i odstawić do stygnięcia. W talerz do zupy odlać 3 łyżki ciepłej jeszcze galaretki i maczać w niej herbatniki, następnie układać je na spód tortownicy ( będą potem wilgotne i miękkie ).
Śmietanę zamieszać, wlać do niej ostudzone mleko.Na dno tortownicy wyłożyć pokrojone galaretki. Masę wlać do tortownicy i całość wstawić do lodówki do stężenia. Gdy masa zastygnie - zalać galaretką i włożyć ponownie do lodówki na 2-3 godziny.
Komentarze