800 ml śmietany 18%
1 szklanka cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
200 ml wody
3 galaretki najlepiej o róznych kolorach( ja użyłam niebieskiej,czerwonej i zielonej)
świeże owoce na wierzch ( ja miałam borówki,mogą być maliny lub jagody)
Śmietanowiec z galaretkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kilka godzin wcześniej przygotować galaretki. Każdą galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody. Przelać do płaskich pojemników i ostudzone włożyć do lodówki.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem na puszystą pianę. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzoną dodać do masy śmietanowej. Chwilę miksować.
Galaretki pokroić w kostkę i wmieszać delikatnie do masy śmietanowej.
Całość przełożyć do tortownicy lub do prostokątnych pudelek plastikowych, ja użyłam takich z pokrywką. Włożyć do lodówki najlepiej na noc .
Komentarze