Śmietanowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozpuszczamy masło, studzimy. Dodajemy pokruszone herbatniki, mieszamy. Do
smaku dosypujemy cukru pudru, dokładnie ponownie mieszamy. Wykładamy dno
tortownicy. dociskamy. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Śmietany ubijamy na sztywno, do smaku dodajemy cukru pudru- wg swoich
upodobań do słodkości. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie,
studzimy, dodajemy do ubitej śmietany, miksujemy. Truskawki przekrawamy na
połowę, odcięta stroną przyciskamy do boków tortownicy, układamy tak
naokoło. Wylewamy masę śmietanową, wygładzamy. Odstawiamy do lodówki
do stężenia. Na wierzch stężałego ciasta wykładamy pokrojone resztę
truskawek, ozdabiamy płatkami czekoladowymi i układamy serca
Komentarze