Śmietanowiec w biszkopcie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder. Następnie żółtka dalej miksując. Mąkę i proszek przesiać dodać do piany z białek, mieszając delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 20-25 min., do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia, przekroić wzdłuż na pół.
2.Śmietanę lekko ubić ( ma być dalej płynna ). Dodać cukier puder, sok z cytryny, esencje, Wymieszać. Żelatynę zalać wodą ( 8-9 łyżek ). Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia ). Odstawić na chwilkę,aby przestygła. Wlewać stopniowo do śmietany miksując na średnich obrotach.
3.Galaretkę przygotować według wskazówek na opakowaniu, z tym że, z mniejszą ilością wody. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Galaretki pokroić w kostkę. Dodać do śmietany, wymieszać.
4.Jeden blat biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy. Nasączyć ponczem. Wylać śmietanę. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki na noc. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Komentarze