PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874ŚMIETANOWIEC W BISZKOPCIEhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0005/25/f140ef68283a32f58007f40b0a9f6dd6deb83fc5.jpeg46083072http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smietanowiec-w-biszkopcie-1
Biszkopt:
jaja 4 szt.
mąka 3/4 szkl.
cukier puder 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Poncz:
woda 4 łyżki
sok z cytryny 2 łyżki
Krem:
śmietana kremówka 30 % 1 l.
cukier puder 4 łyżki
esencja z wanilii lub aromat kilka kropel
sok z cytryny 2 łyżki
żelatyna 8 płaskich łyżeczek
woda zimna ok. 8-9 łyżek
galaretka owoce leśne 2 op.
woda 800 ml.
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Sposób przygotowania przepisu:
ŚMIETANOWIEC W BISZKOPCIE
1.
Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder. Następnie żółtka dalej miksując. Mąkę i proszek przesiać dodać do piany z białek, mieszając delikatnie szpatułką, aby piana nie opadła. Tortownicę wyłożyć pergaminem, wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec ok. 20-25 min., do suchego patyczka. Biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia, przekroić wzdłuż na pół.
2.
Śmietanę lekko ubić ( ma być dalej płynna ). Dodać cukier puder, sok z cytryny, esencje, Wymieszać. Żelatynę zalać wodą ( 8-9 łyżek ). Odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać w garnuszku do rozpuszczenia ( nie może dojść do wrzenia ). Odstawić na chwilkę,aby przestygła. Wlewać stopniowo do śmietany miksując na średnich obrotach.
3.
Galaretkę przygotować według wskazówek na opakowaniu, z tym że, z mniejszą ilością wody. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Galaretki pokroić w kostkę. Dodać do śmietany, wymieszać.
4.
Jeden blat biszkoptu włożyć z powrotem do tortownicy. Nasączyć ponczem. Wylać śmietanę. Przykryć drugim blatem biszkoptu. Nasączyć ponczem. Wstawić do lodówki na noc. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze