Ciasto z jabłkami i pianką

4.5 (191 ocen)

  • 1 min
  • Średni

Wspaniałe połączenia biszkoptu, orzeźwiających jabłek w galaretce i słodkiego, rozpływającego się w ustach, kremu śmietankowego. Ciasto jest naprawdę pyszne. Polecam, tym bardziej, że ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu.

  • 1 min
  • Średni

Składniki:

  • 6 jajek
    1,5 szklanki cukru
    3 cukry waniliowe
    1 szklanka mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4-5 jabłek
    3 szklanki soku jabłkowego
    2 galaretki pomarańczowe
    500ml śmietanki kremówki 30%
    3x śmietan fix na 250ml śmietany
    Kakao, cukrowe ozdoby do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Ciasto z jabłkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto z jabłkami i pianką 1. Biszkopt – jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek. Białka ubić z połową szklanki cukru i 2 cukrami waniliowymi. Do piany wmieszać żółtka, potem mąkę i proszek do pieczenia. Blachę o wymiarach około 20x30cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Piec około 20 minut w 180stopniach.

    Jabłka obrać, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka zalać sokiem, wsypać pół szklanki cukru i zagotować. Po około 5 minutach, zdjąć z ognia, wsypać galaretki i mieszać, aż się rozpuszczą.
    Tężejącą masę wyłożyć na biszkopt. Ciasto schładzać około 4 godziny, by galaretka zastygła.

    Śmietanę ubić z resztą cukru i ostatnim cukrem waniliowym oraz mixem do śmietany. Piankę wyłożyć na ciasto i udekorować np. kakao, cukrowymi ozdobami, startą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jabłka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować