Rozpływające się w ustach , idealne na każdą porę roku ciasto z mnóstwem słodkiej, bitej śmietany , śmietankowym budyniem i owocowymi galaretkami. Smakuje rewelacyjnie , skuszą się na nie dorośli i dzieci.
Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
1 l. śmietanki 36%
1 szklanka cukru pudru
2 mixy do śmietany
Masa budyniowa:
50g masła 82%
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 l. mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru
2 jajka
Galaretki:
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka truskawkowa
Poncz:
1/2 szklanki wody
5 kropel aromatu śmietankowego
Śmietanowiec z galaretkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretki:Każdą galaretkę rozpuszczamy w 0,5 l. wrzątku , odstawiamy do lekkiego stężenia.
2.Biszkopt:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno , dodajemy cukier , miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodajemy do masy , mieszamy delikatnie łyżką( nie miksujemy) Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy).
Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Ostrym , długim nożem przecinamy biszkopt na pół wzdłuż.
3.Masa budyniowa:W garnku rozgrzewamy masło , wsypujemy mąki energicznie mieszając smażymy 3-4 min. Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku z cukrem wg. przepisu na opakowaniu. Resztę mleka wlewamy do garnka z mąką energicznie mieszając by nie powstały grudki. Dodajemy rozprowadzony budyń oraz jajka nie przerywając mieszania. Gęsty budyń zdejmujemy z gazu , pozostawiamy do wystudzenia.
4.Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz mixami do śmietany.
Dzielimy śmietanę na 3 porcję.
5.Złożenie:Dolny blat biszkopta umieszczamy w blaszce , nasączmy 1/2 ponczu ( wodą wymieszaną z aromatem śmietankowym).
Wykładamy masę budyniową , wylewamy galaretkę brzoskwiniową oraz pierwsza część bitej śmietany.
Wylewamy galaretkę o smaku agrestowym oraz ponownie bitą śmietanę.
Górny biszkopt nasączamy resztą ponczu , przykrywamy ciasto.
Na wierzch wykładamy resztę śmietany oraz wylewamy galaretkę truskawkową.
Komentarze