Śmietanowiec z galaretkami i budyniem

4.5 (167 ocen)

Rozpływające się w ustach , idealne na każdą porę roku ciasto z mnóstwem słodkiej, bitej śmietany , śmietankowym budyniem i owocowymi galaretkami. Smakuje rewelacyjnie , skuszą się na nie dorośli i dzieci.

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    szczypta soli
    1/2 szklanki cukru
    4 łyżki oleju rzepakowego
    3/4 szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa śmietanowa:
    1 l. śmietanki 36%
    1 szklanka cukru pudru
    2 mixy do śmietany
    Masa budyniowa:
    50g masła 82%
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 l. mleka
    2 budynie śmietankowe bez cukru
    1/2 szklanki cukru
    2 jajka
    Galaretki:
    1 galaretka brzoskwiniowa
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka truskawkowa
    Poncz:
    1/2 szklanki wody
    5 kropel aromatu śmietankowego
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Śmietanowiec z galaretkami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretki:Każdą galaretkę rozpuszczamy w 0,5 l. wrzątku , odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 2. Biszkopt:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno , dodajemy cukier , miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodajemy do masy , mieszamy delikatnie łyżką( nie miksujemy) Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy).
    Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Ostrym , długim nożem przecinamy biszkopt na pół wzdłuż.
  • 3. Masa budyniowa:W garnku rozgrzewamy masło , wsypujemy mąki energicznie mieszając smażymy 3-4 min. Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku z cukrem wg. przepisu na opakowaniu. Resztę mleka wlewamy do garnka z mąką energicznie mieszając by nie powstały grudki. Dodajemy rozprowadzony budyń oraz jajka nie przerywając mieszania. Gęsty budyń zdejmujemy z gazu , pozostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz mixami do śmietany.
    Dzielimy śmietanę na 3 porcję.
  • 5. Złożenie:Dolny blat biszkopta umieszczamy w blaszce , nasączmy 1/2 ponczu ( wodą wymieszaną z aromatem śmietankowym).
    Wykładamy masę budyniową , wylewamy galaretkę brzoskwiniową oraz pierwsza część bitej śmietany.
    Wylewamy galaretkę o smaku agrestowym oraz ponownie bitą śmietanę.
    Górny biszkopt nasączamy resztą ponczu , przykrywamy ciasto.
    Na wierzch wykładamy resztę śmietany oraz wylewamy galaretkę truskawkową.
  • 6. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować