Śmietanowiec z galaretkami i budyniem

  • wyświetlono: 1250 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Rozpływające się w ustach , idealne na każdą porę roku ciasto z mnóstwem słodkiej, bitej śmietany , śmietankowym budyniem i owocowymi galaretkami. Smakuje rewelacyjnie , skuszą się na nie dorośli i dzieci.

martyna

Składniki

Biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
4 łyżki oleju rzepakowego
3/4 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa śmietanowa:
1 l. śmietanki 36%
1 szklanka cukru pudru
2 mixy do śmietany
Masa budyniowa:
50g masła 82%
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 l. mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/2 szklanki cukru
2 jajka
Galaretki:
1 galaretka brzoskwiniowa
1 galaretka agrestowa
1 galaretka truskawkowa
Poncz:
1/2 szklanki wody
5 kropel aromatu śmietankowego

Sposób przygotowania przepisu:

Śmietanowiec z galaretkami i budyniem

  • 1. Galaretki:Każdą galaretkę rozpuszczamy w 0,5 l. wrzątku , odstawiamy do lekkiego stężenia.
  • 2. Biszkopt:Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je ze szczyptą soli na sztywno , dodajemy cukier , miksujemy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy po łyżce oleju oraz po jednym żółtku nie przerywając miksowania. Mąkę z proszkiem dodajemy do masy , mieszamy delikatnie łyżką( nie miksujemy) Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej od spodu papierem do pieczenia. Pieczemy ok.35 min w piekarniku nagrzanym do 180st. ( sprawdzając patyczkiem czy jest suchy).
    Biszkopt odstawiamy do wystudzenia. Ostrym , długim nożem przecinamy biszkopt na pół wzdłuż.
  • 3. Masa budyniowa:W garnku rozgrzewamy masło , wsypujemy mąki energicznie mieszając smażymy 3-4 min. Proszek budyniowy rozprowadzamy w mleku z cukrem wg. przepisu na opakowaniu. Resztę mleka wlewamy do garnka z mąką energicznie mieszając by nie powstały grudki. Dodajemy rozprowadzony budyń oraz jajka nie przerywając mieszania. Gęsty budyń zdejmujemy z gazu , pozostawiamy do wystudzenia.
  • 4. Masa śmietanowa: Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem oraz mixami do śmietany.
    Dzielimy śmietanę na 3 porcję.
  • 5. Złożenie:Dolny blat biszkopta umieszczamy w blaszce , nasączmy 1/2 ponczu ( wodą wymieszaną z aromatem śmietankowym).
    Wykładamy masę budyniową , wylewamy galaretkę brzoskwiniową oraz pierwsza część bitej śmietany.
    Wylewamy galaretkę o smaku agrestowym oraz ponownie bitą śmietanę.
    Górny biszkopt nasączamy resztą ponczu , przykrywamy ciasto.
    Na wierzch wykładamy resztę śmietany oraz wylewamy galaretkę truskawkową.
  • 6. Ciasto wstawiamy na noc do lodówki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastobita śmietanana słodkociasto biszkoptowegalaretkibiszkopt jasnyśmietanowiecciasto śmietanowebudyń śmietankowybiszkopt z budyniemŚmietanowiec z galaretkami i budyniembiszkopt z bitą śmietaną i galaretkąciasto z budyniem i galaretkamibiszkopt z bitą śmietaną i budyniem śmietankowymbiszkopt z owocowymi galaretkamisłodki placek

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto runo leśne

Dodane przez: agarybak76

Ciasto Runo leśne z kremem i galaretkami

Smaczne, wilgotne, ucierane ciasto...

jagodowa fantazja z galaretkami

Dodane przez: agarybak76

Jagodowa fantazja z galaretkami i pianką...

Wspaniałe, lekkie, orzeźwiające...

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Ola1984

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Jeden z moich smaków dzieciństwa....

KRUCHE Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

Dodane przez: Potłuczona Literatka

KRUCHE CIASTO Z JABŁKAMI I BUDYNIEM

To ciasto nie może się nie udać!...

Kruchy z rabarbarem i budyniem

Dodane przez: Jaga85

Kruchy z rabarbarem i budyniem

To pyszne sezonowe ciasto z wykorzystaniem...

Ciasto z budyniem i jabłkami

Dodane przez: emalitowska

Ciasto z budyniem i jabłkami

Mój mąż kazał mi ciasto schować...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE