Śmietanowiec

4.5 (200 ocen)

Lekkie i smaczne ciasto z kolorowymi galaretkami, jest szybkie do przyrządzenia i łatwe. Polecam na deser do kawy.

Składniki:

  • 0,5 litra śmietany kremówki 30%

    3 łyżeczki żelatyny

    3 łyżki cukru pudru

    1 cukier waniliowy

    1 galaretka pomarańczowa

    1 galaretka cytrynowa

    1 galaretka malinowa

    2 galaretki truskawkowe

    1,2 opakowania biszkoptów okrągłych
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Śmietanowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Każdą galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody, przelewamy do miseczek, odstawiamy do stężenia, kroimy w kostkę. Dno tortownicy (26cm.) wykładamy biszkoptami. Żelatynę zalewamy ¼ szklanki zimnej wody, odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i cukier waniliowy, żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce, letnią dodajemy do masy śmietanowej. Dodajemy pokrojone galaretki, mieszamy, masę wykładamy na ułożone biszkopty. Pozostałe galaretki rozpuszczamy w 800 ml. Gorącej wody, odstawiamy do ostudzenia. Tężejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady

Ciasto najlepiej smakuje schłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować