Śmietankowy sernik z musem truskawkowym

4.51 (194 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Klasyczny domowy sernik z duża ilością słodkich truskawek z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów. Idealny dla fanów tego tradycyjnego ciasta połączonego z uwielbianymi owocami. Sernik w kształcie serca może być idealnym słodkim prezentem na Dzień Matki, Babci, Dziadka, Walentynki czy urodziny.

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Spód:
    100g masła
    200g mąki pszennej
    70g cukru pudru
    1 jajko
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Masa serowa:
    1kg białego sera (trzykrotnie mielonego)
    250g mascarpone
    4 jajka
    140g cukru
    35g budyniu śmietankowego
    60g mleka w proszku
    200ml mleka
    9ml aromatu śmietankowego

    Mus truskawkowy:
    500g truskawek
    2 łyżki cukru
    125ml wody
    1 galaretka truskawkowa
    1 łyżeczka żelatyny

    Dekoracja:
    kilka truskawek
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki

Śmietankowy sernik z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śmietankowy sernik z musem truskawkowym 1. Spód:
    Do miski przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać masło pokrojone w kostkę, cukier i jajko. Wszystkie składniki zagnieść rękoma na jednolite ciasto. Gotowe ciasto wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 24cm (u mnie serce) wyłożone papierem do pieczenia, ugnieść równomiernie dłonią na całej powierzchni. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15-25 minut.
  • Śmietankowy sernik z musem truskawkowym 2. Masa serowa:
    Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać ser mascarpone i biały ser z wiaderka. Pod koniec ucierania dodać mleko, budyń, mleko w proszku i aromat śmietankowy. Całość dokładnie wymieszać i wylać na wcześniej podpieczony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60-65 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia.
  • Śmietankowy sernik z musem truskawkowym 3. Mus truskawkowy:
    Truskawki umyć, pozbawić szypułek, zmiksować blenderem do postaci musu, dodać wodę, cukier i zagotować. Następnie wsypać galaretkę, żelatynę i mieszać do momentu aż galaretka i żelatyna się rozpuszczą (nie gotować). Odstawić do lekkiego stężenia.
  • Śmietankowy sernik z musem truskawkowym 4. Wystudzony sernik polać tężejącym musem truskawkowym i schłodzić w lodówce. Po tym czasie wierzch udekorować truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować