Sernik z musem truskawkowym

  • wyświetlono: 2200 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam serniki! Ale to już chyba wiecie sądząc po moich zbiorach Ten choć pieczony pachnie latem, na wspaniałej kruszonce, wilgotny wręcz maślany, smaku dopełnia mus ze świeżych truskawek i bita śmietana, wypiek obok którego nie sposób przejść obojętnie, jeden z lepszych serników, mus możemy zmieniać i robić z dowolnych miękkich owoców, nawet tych mrożonych.

IMG_20190918_121058
  • 14 porcje
  • 75min
  • Łatwy

Składniki

Forma 24/24 cm

Kruszonka na spód:
25 dag mąki pszennej
125 dag masła
100 g cukru pudru
1 jajko
Szczypta soli

Masa serowa:
½ kg mielonego twarogu
4 duże jajka
25 dag mascarpone
1 budyń waniliowy
½ szklanki mleka w proszku
½ szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
150 ml słodkiej śmietanki 18%

Truskawkowy mus
½ kg truskawek
3 łyżki cukru
2 galaretki truskawkowe

Dodatkowo:
Bita śmietana
Truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania przepisu:

Sernik z musem truskawkowym

  • Kruszonka1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, szczyptą soli, wbić jajko, dodać wiórki zimnego masła i w palcach rozetrzeć tak aby składniki się połączyły i powstała kruszonka (nie zagniatać ciasta)
  • Przygotowanie2. Kruszonkę wysypać na dno blaszki docisnąć delikatnie palcami, włożyć do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
  • Przygotowanie3. Masa serowa:
    Wszystkie składniki do przygotowania masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
    Składniki umieścić w misie miksera, zmiksować krótko tylko do połączenia, aby nie napowietrzać zbytnio masy bo sernik urośnie a potem opadnie, wylać na kruszonkę, wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika na grzaniu góra –dół i piec około 50 minut, studzić przy uchylonych drzwiczkach, aż całkiem ostygnie.
  • Przygotowanie4. Mus truskawkowy:
    Truskawki opłukać na sicie, osączyć, obrać z szypułek, pokroić na kawałki, zasypać cukrem i zagotować w rondelku, gotować 3 minuty, po czym zestawić z ognia, wsypać suche galaretki, mieszać do rozpuszczenia a następnie zmiksować na mus.

    Tężejący wylać na całkiem zimny sernik, wstawić do lodówki aby masa stężała, przed podaniem udekorować bitą śmietaną oraz połówkami truskawek, ogrzać do temp pokojowej wtedy jest najsmaczniejszy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

latoTruskawkitwarógbita śmietanaserniksłodkościna słodkowiosnaciasto kruchemus truskawkowydla gościPoczęstuneksernik z truskawkamisernik z musemprzepis_miesiąca1000pieczony sernikletni wypiekciasto seowe

Komentarze

Podobne przepisy

sernik

Dodane przez: elapolo

Sernik chałwowy z musem truskawkowym

Sernik nieco inny niż wszystkie....

Sernik z musem truskawkowym na wafelkowym spodzie

Dodane przez: Ewelina Marcin

Sernik z musem truskawkowym na wafelkowym...

Puszysty sernik, w którym smak...

sernik dyniowy z musem truskawkowym

Dodane przez: edytak

Sernik dyniowy z musem truskawkowym

Sezon na dynię jeszcze trwa jednak...

SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

SERNIK GOTOWANY Z MUSEM TRUSKAWKOWYM I BEZĄ

Idealnie kremowy, delikatny, wręcz...

Sernik z chałwą i musem truskawkowym

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Sernik z chałwą i musem truskawkowym

Kremowy sernik pieczony z wykorzystaniem...

Sernik na zimno dwukolorowy z musem truskawkowym

Dodane przez: czekoladka

Sernik na zimno dwukolorowy z musem truskawkowym

Moja rodzinka uwielbia takie ciasta,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE