Śmietankowo - jeżynowe ciasto na spodzie z masy kakaowej i herbatników

4.75 (16 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia, pełne smaku jeżyn, śmietanki, galaretki i kremu kakaowego z herbatnikami. Doskonałe na deser w gronie rodziny czy znajomych. Wykonanie nie sprawia trudności, a prośba o dokładkę i puste talerzyki, świadczy, że smakuje. 

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Spód :
    100 g masła
    4 łyżki kremu czekoladowego
    200 g herbatników

    Masa jeżynowa :
    1 litr owoców jeżyn
    2 czubate łyżki żelatyny
    6 łyżek wody mineralnej niegazowanej
    1 łyżka cukru waniliowego
    800 g jogurtu naturalnego
    4 łyżki cukru pudru
    1/2 szklanki wrzącej wody

    Masa śmietankowa :
    1,5 szklanki wrzącej wody
    2 łyżeczki żelatyny
    2 galaretki agrestowe
    500 ml śmietany 30 %
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1/2 szklanki wrzątku
    blaszka wyłożona papierem do pieczenia - 24 cm x 29 cm
Wystaw ocenę:

4.75 (16 ocen)

Śmietankowo - jeżynowe ciasto na spodzie z masy kakaowej i herbatników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śmietankowo - jeżynowe ciasto na spodzie z masy kakaowej i herbatników 1. Masło ucieram bo białości , dodaję krem czekoladowy , miksuję . 3 łyżki kremu przekładam do worka cukierniczego , wkładam do lodówki . Do pozostałego kremu dodaję pokruszone ciastka , wyrabiam na jednolitą masę , przekładam do blaszki , wyrównuje , wstawiam do lodówki .
  • Śmietankowo - jeżynowe ciasto na spodzie z masy kakakowej i herbatników 2. Żelatynę zalewam wodą zimną , mieszam , odstawiam na 10 minut , dodaję wrzącą wodę , mieszam do uzyskania jednolitej masy , studzę . Jeżyny miksuję blenderem . Do jogurtu dodaję cukier , cukier waniliowy , miksuję aż pojawią się pęcherzyki powietrza , dodaję jeżyny , miksuję , dodaję zimną żelatynę , miksuję . Puszystą masę przekładam na przygotowany spód , wstawiam do lodówki .
  • Śmietankowo - jeżynowe ciasto na spodzie z masy kakaowej i herbatków 3. Obie galaretki mieszam z żelatyną , zalewam wrzącą wodą , mieszam . Z masy odlewam pół szklanki , dodaję do niej pół szklanki wody wrzącej , mieszam , odstawiam - niech zgęstnieje , będzie na wierzch ciasta . Pozostałą galaretkę studzę . Do śmietany dodaję cukier waniliowy , cukier puder , ubijam na sztywno , ciągle miksując dodaję pozostałą , wystudzoną galaretkę . Puszystą masę wylewam na masę jeżynową , wstawiam do lodówki na ok . godzinę . Szklankę gęstniejącej galaretki rozkładam na masie śmietankowej , w miejsca między galaretką wyciskami odłożony krem . Ciasto wstawiam do lodówki na ok . 2 godziny .

Porady

Aby ciasto się udało żelatyna i galaretki muszą być dobrze wystudzone :) Jeśli ktoś nie cierpi ziarenek z jeżyn , zmiksowane jeżyny trzeba przetrzeć przez sito :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.89 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

placek z herbatników

3.89 (9 ocen)

Zdobywca nagrody

Ciasto z herbatników

Peja1986 ciasto do kawy bez pieczenia 30 min

To może cię zainteresować