Ciasto na zimno z herbatników z kremem i kajmakiem

3.5 (4 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto bez pieczenia z herbatnikami. Ciasto z masą krówkową i kremem śmietankowo- mlecznym. Ciasto oblane polewą czekoladową, wyszło pyszne.

  • 1 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10,06,2023
    CIASTKA: na 3 warstwy:
    -ok. 600 g. herbatników maślanych

    MASA KAJMAKOWA:
    -510 g. masy Kajmak

    KREM ŚMIETANKOWO-MLECZNY:
    -400 g. śmietanki 30 %
    -530 g. mleka zagęszczonego-słodzonego
    -500 g. mleka zagęszczonego- nie słodzonego
    -30 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody

    POLEWA CZEKOLADOWA:
    -100 g. gorzkiej czekolady
    -100 g. białej czekolady
    -100 ml. śmietanki 30 %
Wystaw ocenę:

3.5 (4 ocen)

Zobacz również:

Ciasto 3 bit Ciasto krówka

Ciasto na zimno z herbatników z kremem i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na zimno z herbatników z kremem i Kajmakiem 1. Blaszkę 30x40 wyścielić papierem do pieczenia a potem ułożyć ściśle herbatniki.
  • Ciasto na zimno z herbatników z kremem i Kajmakiem 2. masa krówkowa- Miękką masę zmiksować i wyłożyć na herbatniki. Rozsmarować równomiernie.
  • Ciasto na zimno z herbatników z kremem i Kajmakiem 3. Ułożyć drugą warstwę herbatników.
  • Ciasto na zimno z herbatników z kremem i Kajmakiem 4. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z oba mlekami zagęszczonymi, ubić do puszystego. Najpierw na niskich obrotach miksera, potem można na większych. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować i wylać na herbatniki w blaszce i rozsmarować.
  • Ciasto na zimno z herbatników z kremem i Kajmakiem 5. Przykryć trzecią warstwą herbatników i blaszkę schłodzić.
  • Ciasto na zimno z herbatników z kremem i Kajmakiem 6. polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do letniego i wylać na górę ciasta. Szybko rozsmarować. Ciasto schłodzić.
  • Ciasto na zimno z herbatników z kremem i Kajmakiem 7. Ciasto kroić ciepłym i ostrym nożem. Najlepsze jest na drugi dzień, jak herbatniki zmiękną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować