Ciasto bez pieczenia z herbatnikami. Ciasto z masą krówkową i kremem śmietankowo- mlecznym. Ciasto oblane polewą czekoladową, wyszło pyszne.
1 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
10,06,2023
CIASTKA: na 3 warstwy:
-ok. 600 g. herbatników maślanych
MASA KAJMAKOWA:
-510 g. masy Kajmak
KREM ŚMIETANKOWO-MLECZNY:
-400 g. śmietanki 30 %
-530 g. mleka zagęszczonego-słodzonego
-500 g. mleka zagęszczonego- nie słodzonego
-30 g. żelatyny
-ok. 150 ml. wody
POLEWA CZEKOLADOWA:
-100 g. gorzkiej czekolady
-100 g. białej czekolady
-100 ml. śmietanki 30 %
Ciasto na zimno z herbatników z kremem i kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Blaszkę 30x40 wyścielić papierem do pieczenia a potem ułożyć ściśle herbatniki.
2.masa krówkowa- Miękką masę zmiksować i wyłożyć na herbatniki. Rozsmarować równomiernie.
3.Ułożyć drugą warstwę herbatników.
4.krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Śmietankę z oba mlekami zagęszczonymi, ubić do puszystego. Najpierw na niskich obrotach miksera, potem można na większych. Następnie dolewać ciepłą, ale nie za zimną ani za gorącą żelatynę. Krótko zmiksować i wylać na herbatniki w blaszce i rozsmarować.
5.Przykryć trzecią warstwą herbatników i blaszkę schłodzić.
6.polewa- Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do letniego i wylać na górę ciasta. Szybko rozsmarować. Ciasto schłodzić.
7.Ciasto kroić ciepłym i ostrym nożem. Najlepsze jest na drugi dzień, jak herbatniki zmiękną.
Komentarze