To ciasto jest ciastem prostym, nie wymagającym pieczenia. Świetnie nadaję się na ciepłe letnie dni. Jest doskonałe jako wykwintny deser na specjalne okazje a także jak i proste ciasto na niedzielne popołudnia.
60 min
Składniki:
Składniki :
450-500 g - serka na sernik - preferuje „mój ulubiony”
400 ml śmietany 30%
2 łyżki żelatyny
cukier z prawdziwą wanilią
500g malin – świeże lub mrożone
2 galaretki o smaku malinowym
230 g sucharków
400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego
Ciasto śmietankowo – malinowe na spodzie z sucharkami i nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Sucharki kruszymy w misce prawie na bułkę tartą. Nie muszą być idealnie pokruszone. Większe kawałki przyjemnie chrupią w cieście. Następie łączymy je z nutellą. Gdy masa będzie miała konsystencje mokrego piasku, wykładamy ją do tortownicy o średnicy około 28 cm. Wstawiamy warstwę na jakiś czas do lodówki .
Warstwa śmietankowa:
Ubijamy w mikserze śmietanę z cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodajemy stopniowo po łyżce serka, cały czas miksując. Następnie rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny w gorącej wodzie. Kiedy przestygnie wlewamy ją stopniowo do masy serowej miksując przez chwilę. Masę śmietankową wykładamy na spód czekoladowo – sucharkowy. Tortownice wkładamy ponownie do lodówki.
Warstwa malinowa:
Dwie galaretki rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. W międzyczasie maliny miksujemy na mus. Do wystudzonej galaretki przekładamy maliny i mieszamy. Gdy galaretka zaczyna tężęć przekładamy ja delikatnie na schłodzone wcześniej
warstwy. Ciasto wkładamy na kilka godzin (najlepiej na całą noc) do lodówki. Rano delektujemy się malinowo – śmietankowo –czekoladową ucztą.
Komentarze