Smażone kuleczki z ciecierzycą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pomysł na odmienne "kotleciki" do obiadu - bezmięsne, a bardzo smaczne. Trochę czasu zajmuje gotowanie cieciorki, ale właściwie ona się gotuje sama :) nie trzeba za bardzo zaglądać :)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 200 g ciecierzycy (ugotowanej)
    1 duża cebula
    1 jajko
    2 łyżki ciemnego sosu sojowego
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    szczypta papryki ostrej
    2 łyżki bułki tartej
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone kuleczki z ciecierzycą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, rumienimy posiekaną cebulę wraz z sosem sojowym. W misce łączymy ugotowaną cieciorkę z cebulą, wbijamy jajko, przyprawiamy. Całość dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kuleczki i smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony na rumiano (na wolnym ogniu).
  • 2. Gotowanie ciecierzycy: dzień wcześniej zalewamy ją wodą w stosunku (minumim) 1:2, pozostawiamy na noc do napęcznienia (na 12 godzin). Kolejnego dnia płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy około 50 minut. Zmieniamy wodę i gotujemy jeszcze około 15-20 minut (tak, aby w środku była miękka, a z zewnątrz lekko chrupiąca). Pod koniec gotowania solimy do smaku.
    Do wody możemy też dodać trochę mieszanki uniwersalnej (najlepiej domowej) lub magi.

Porady

Cieciorkę po ugotowaniu możemy zmielić wraz z cebulą, wtedy taka masa będzie się wygodniej formować w większe kotleciki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować