Smażone kuleczki z ciecierzycy panierowane w krakersach

0 (0 ocen)

  • 35 min

Smaczne, zdrowe danie jarskie. Polecam :)

  • 35 min

Składniki:

  • 500 g ciecierzycy suchej
    3 ząbki czosnku
    średnia cebula
    4 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka chilli
    1/2 łyżeczki imbiru w proszku
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
    sól morska- do smaku
    olej rzepakowy do smażenia
    pokruszone krakersy i 2 jajka- do panierowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone kuleczki z ciecierzycy panierowane w krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • namaczanie ciecierzycy 1. Ciecierzycę namaczamy w zimnej wodzie- na noc.
  • miksowanie ciecierzycy z cebulą i czosnkiem 2. Miksujemy cieciorkę z cebulą i czosnkiem.
  • zmiksowane warzywa 3. Masa powinna być gładka.
  • przyprawianie masy z ciecierzycy 4. Wsypujemy przyprawy.
  • wsypywanie mąki, sody oczyszczonej do masy z cieciorki 5. Dodajemy mąkę, sodę oczyszczoną.
  • moja wyhodowana kolendra z doniczki 6. Dodajemy świeże posiekane zioła. Mieszamy, doprawiamy do smaku.
    Masa powinna być gęsta, mieć taką konsystencję, aby można z niej lepić kulki.
  • rozkruszone krakersy 7. Panierka:
    Rozkruszamy krakersy. Rozkłócamy jajka.
  • panierowanie kuleczek z ciecierzycy 8. Lepimy średniej wielkości kuleczki. Panierujemy, najpierw w jajku, potem w krakersach.
  • smażenie kuleczek z ciecierzycy 9. Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy kuleczki z obu stron na rumiano, na wolnym ogniu.
  • osączanie usmażonych kuleczek z cieciorki 10. Wyjmujemy usmażone kuleczki z ciecierzycy, nadmiar tłuszczu osaczamy na papierowym ręczniku.
  • kuleczki z ciecierzycy z sosem jogurtowo- czosnkowym 11. Kuleczki podajemy na gorąco z sosem jogurtowo -czosnkowym.
    Tutaj przepis na sos:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ziolowy-sos-wiosenny-2
  • smażone kuleczki z ciecierzycy 12. Smacznego ;)

Porady

Podany czas nie obejmuje namaczania ciecierzycy. Zamiast mąki pszennej możemy użyć kukurydzianej. Panierować możemy w ziarnach, np sezamie. Olej możemy zastąpić masłem klarowanym. Aby panierka nam nie odpadała w czasie smażenia, do jajek wlewamy nieco oleju. Aby kuleczki ładnie nam się lepiły, były równe, okrągłe- moczymy dłonie w w zimnej wodzie. Ciecierzyca, inaczej cieciorka lub groch włoski, to roślina jednoroczna z rodziny bobowatych. Jest dobrym źródłem białka i węglowodanów. Zawiera: znaczne ilości wszystkich niezbędnych aminokwasów zawierających siarkę, a także: błonnik, nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy i kwas oleinowy. Jest dobrym źródłem witamin, tj: ryboflawina, niacyna, tiamina, kwas foliowy oraz wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza. Ma pozytywny wpływ na choroby: serca, cukrzycy typu 2, układu pokarmowego i niektórych nowotworów. Ciecierzyce możemy dodawać do: zup, sałatek, dań mięsnych. Z tej proporcji wychodzi 16 średnich kuleczek. .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Zioła Natka pietruszki Panierka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować