Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem ziół i czerwonej cebuli

4.5 (169 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem aromatycznych ziół i czerwonej cebuli.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 800 g wędzonej surowej słoniny* bez skóry
    cebula czerwona
    świeży liść laurowy
    pół łyżeczki suszonej natki pietruszki
    pół łyżeczki szałwii
    gałązka rozmarynu
    pół łyżeczki oregano
    gałązka świeżego tymianku
    ząbek czosnku
    2-3 ziarenka jałowca
    świeżo mielony pieprz czarny
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pasty

Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem ziół i czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy, aż tłuszcz się mocno wytopi i powstaną rumiane skwarki, od czasu do czasu mieszamy. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek. Wyłączamy ogień. Dodajemy przyprawy. Sól jest nie potrzebna, gdyż wędzona słonina jest wystarczająco słona. Skwarki przekładamy do słoiczka, zalewamy je tłuszczem, odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smalec podajemy z pieczywem i np. korniszonami lub plasterkiem pomidora i cebuli.

    Smalec przechowujemy w lodówce.

Porady

*należy użyć słoniny wędzonej w dymie, a nie w barwniku i aromacie wędzarniczym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Smażenie Wędzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować