Smalec z wędzonej słoniny z dodatkiem ziół i czerwonej cebuli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słoninę kroimy w drobną kostkę, smażymy, aż tłuszcz się mocno wytopi i powstaną rumiane skwarki, od czasu do czasu mieszamy. Dorzucamy drobno pokrojoną cebulę i smażymy, aż się zeszkli, dodajemy przeciśnięty czosnek. Wyłączamy ogień. Dodajemy przyprawy. Sól jest nie potrzebna, gdyż wędzona słonina jest wystarczająco słona. Skwarki przekładamy do słoiczka, zalewamy je tłuszczem, odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia. Smalec podajemy z pieczywem i np. korniszonami lub plasterkiem pomidora i cebuli.
Smalec przechowujemy w lodówce.
Porady
*należy użyć słoniny wędzonej w dymie, a nie w barwniku i aromacie wędzarniczym
Komentarze