smarowidło ze słoniny

4.5 (161 ocen)

  • 5 min

Tak, tak. wszyscy wiemy, że smalec jest tłusty, tłusty to tuczący...bla bla bla. ale co tam. Dla takich smaczków i rozpusty warto żyć.Powiem Wam jak taką rozpustę sobie organizuję :)

  • 5 min

Składniki:

  • 1 kg. słoniny- ja mielę w maszynce do mięsa na drobnych oczkach
    5 średnich cebul
    1 łyżka ziół prowansalskich
    7 ząbków czosnku
    1 łyżka majeranku
    sól
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Pasty

Smarowidło ze słoniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-10unl2s 1. Dodaję też czasem świeży koperek. należy jednak pamiętać, że take smarowidło po ok. 3 tyg. zacznie się psuć.
    Jeśli chcemy wzbogacić danie, można dodać np. kiełbachę czy pasztetową. mmmm, już mi ślinka cieknie :)

    Słoninę wrzucić do dużego rondla i smażyć na wolnym ogniu. Należy pamiętać o mieszaniu. kiedy skwarki zaczną nabierać złotego koloru wsypać zioła i za chwilę pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany drobno lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażyć to wszystko ok. 5 min. zdjąć z ognia patelnię. Od tej pory cebulka sama "dojdzie" w mocno rozgrzanym tłuszczu.

    Jeśli wybieramy opcję z koperkiem- dodajemy go w ostatniej fazie- czyli po zdjęciu tłuszczu z ognia;
    opcja z mięsem- wtedy, kiedy cebulka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina Smalec Tłuszcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować