Smalec z marynowanej w soli słoniny

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Niby tradycyjny smalec, ale jednak odrobinę inny, a to wszystko za sprawą marynowanej w soli słoniny. Taki smalec pięknie wygląda w słoiczkach i świetnie sprawdza się na prezent dla smakoszy tego typu smarowideł.

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 20dag marynowanej słoniny(waga po odcięciu skóry)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki Pasty

Smalec z marynowanej w soli słoniny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smalec z marynowanej w soli słoniny 1. Kawałek marynowanej słoniny kroimy na plastry, oddzielamy skórę. Samą słoninę kroimy w kostkę i wytapiamy powoli tłuszcz.
  • Smalec z marynowanej w soli słoniny 2. powstałe skwarki wraz z tłuszczem przelewamy do słoika i zakręcamy

Porady

Marynowana słonina zawiera przyprawy, dlatego nie dodawałam nic do tej wersji smalcu. Wielkość skwarków zależy od tego jak pokroimy słoninę i jak długo będzie wytapiany smalec - ten robiłam jako prezent dla koleżanki, która lubi duże kawałki skwarków na kanapce, którą warto zestawić z jakąś kiszonką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować