Słoikówka- mielonka w słoikach

4.48 (160 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Kiełbasa ze słoika, to idealne rozwiązanie, żeby za dużo nie wychodzić z domu, do tego swojski chlebek i jestem w raju. Jako dziecko zawsze bardzo lubiłam takie mięsiwo ze słoika, smalczyk i galaretkę, kto nie lubi…ja zawsze daje dużo czosnku, bo bardzo lubię. Można zwiększyć ilość przypraw oraz czosnku wtedy wydobędziesz ostrzejszy smak mielonki lub zmniejszyć pod swoje smaki. Do słoika można wrzucić różne rodzaje mięsa wedle gustu i smaku, w sezonie letnim można wzbogacić mięsko o świeżą paprykę lub inne ulubione warzywa. W tym trudnym dla nas wszystkich okresie stawiam na domowe wyroby i domowe pieczywo.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 słoików 500 ml

    1 kg łopatki
    1 kg boczku, można też dać trochę słoniny jeśli boczek jest chudy
    1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego,może być grubo mielony
    2 łyżki soli peklowej lub zwykłej jeśli nie macie pod ręką
    1 łyżka majeranku
    3-4 duże ząbki czosnku
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 łyżka żelatyny
    do 3/4 szkl. zimnej wody w zależności czy lubicie galaretkę
Wystaw ocenę:

4.48 (160 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kanapki Wędliny

Słoikówka- mielonka w słoikach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słoikówka. 1. Łopatkę i boczek pokroić w kostkę, zmielić maszynką na sitku o grubych oczkach.
    Do mięsa dodać sól peklową, pieprz, cukier puder oraz żelatynę i przeciśnięty przez praskę czosnek, otarty w dłoniach majeranek.
    Wyrabiać ręką, w takcie wyrabiania dolewać po trochu wody, wyrabiać do momentu aż mięso stanie się kleiste i spójne. Tak przygotowane mięso przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godz. do lodówki.
    Mięso przełożyć do wyparzonych słoików, ubijając je piąstką do 3/4 wysokości słoika. Słoiki ułożyć w dużym garnku na ściereczce i zalać je wodą tak, aby woda nie sięgała do nakrętek.
    Gotować na małym ogniu ok. 1,5 godz. wyjąc z garnka i pozostawić do wystygnięcia.
    Następnego dnia pasteryzację powtórzyć tym razem 1 godz. a 3 dnia tylko 30 min.
    Jeśli słoiki szybko zjemy można pominąć 2 ostatnie pasteryzacje.

Porady

Takie domowe mięsiwo najlepiej smakuje ze swojskim chlebem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować