Karkówka ze słoika na kanapki

4.11 (9 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 6 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Uwielbiam takie domowe konserwy. Z dużą ilością galaretki, karkówka ze słoika na kanapki jest przepyszna. Dawno nie mieliśmy, więc zrobiłam większą ilość. Ostatnio słoikówkę robiłam w formie mielonki, znajdziesz ją wpisując w lupkę na blogu Słoikówka – mielonka w słoikach. Tym razem mięsko pokroiłam w drobniejszą kostkę. Mięso można mieszać wedle uznania. U mnie dziś akurat sama karkówka, ale możesz użyć np. łopatki. Jeśli lubisz tłuściejsze mięsko możesz dodać boczku. Oczywiście obowiązkowo swojski chlebek musi być! Domowe wyroby tego typu są zawsze na czasie, bez względu na porę roku. Otwierasz słoik i masz pyszny kawałek domowej wędliny lub szybki obiad. Zapach zniewala nawet najbardziej odpornych na tego typu jadło.

  • 6 godz.
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 kg karkówki
    3 łyżki soli
    3 łyżki pieprzu czarnego świeżo mielonego
    3 łyżki czosnku suszonego
    0,5 l wody
    3 łyżki żelatyny
    listek laurowy
    ziele angielskie
    pieprz czarny ziarnisty
Wystaw ocenę:

4.11 (9 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Kanapki Wędliny

Karkówka ze słoika na kanapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kupić najlepiej ze sprawdzonego miejsca.
    Pokrój karkówkę w kostkę, możesz pokroić w grubszą.
    Do pokrojonego mięsa dodaj przyprawy sól, pieprz, czosnek, wsyp żelatynę i zalej wodą.
    Wyrób mięso ręką, wyrabiaj do momentu aż mięso stanie się kleiste i spójne.
    Tak przygotowane mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godz.
    Do każdego wyparzonego słoika włóż listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, oraz kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego.
    Mięso nałóż do słoików, do 3/4 wysokości i ugnieć dobrze pięścią, żeby nie było powietrza i wolnej przestrzeni w słoikach.
    Obetrzyj ranty ściereczką i zakręć słoiki.
    Słoiki ułóż w dużym garnku na ściereczce i zalej je wodą tak, aby woda nie sięgała do nakrętek.
    Gotuj na małym ogniu ok. 3 godz. od zagotowania wody, pozostaw w garnku do rana, następnego dnia ponownie, wstaw garnki na palnik, tym razem gotuj już tylko 1 godz.
    Wyjmij słoiki na ściereczkę i pozostaw do wystygnięcia, wstaw do lodówki, żeby mięsko z galaretką dobrze się ściągnęło.
    Mi najlepiej smakuje ze swojskim chlebkiem.

Porady

Użyłam zwykłą sól, ale Ty jeśli chcesz możesz użyć pół na pół z solą peklową. Słoiki gotowałam w dwóch garnkach, jedną turę tylko 3 godziny, bo akurat mam pewność, że szybko znikną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Karkówka Kiełbasa Mięso

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować