Uwielbiam takie domowe konserwy. Z dużą ilością galaretki, karkówka ze słoika na kanapki jest przepyszna. Dawno nie mieliśmy, więc zrobiłam większą ilość. Ostatnio słoikówkę robiłam w formie mielonki, znajdziesz ją wpisując w lupkę na blogu Słoikówka – mielonka w słoikach. Tym razem mięsko pokroiłam w drobniejszą kostkę. Mięso można mieszać wedle uznania. U mnie dziś akurat sama karkówka, ale możesz użyć np. łopatki. Jeśli lubisz tłuściejsze mięsko możesz dodać boczku. Oczywiście obowiązkowo swojski chlebek musi być! Domowe wyroby tego typu są zawsze na czasie, bez względu na porę roku. Otwierasz słoik i masz pyszny kawałek domowej wędliny lub szybki obiad. Zapach zniewala nawet najbardziej odpornych na tego typu jadło.
4.11 (9 ocen)
Porady
Użyłam zwykłą sól, ale Ty jeśli chcesz możesz użyć pół na pół z solą peklową. Słoiki gotowałam w dwóch garnkach, jedną turę tylko 3 godziny, bo akurat mam pewność, że szybko znikną.
Komentarze