Karkówka ze słoika na kanapki

  • wyświetlono: 499 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Uwielbiam takie domowe konserwy. Z dużą ilością galaretki, karkówka ze słoika na kanapki jest przepyszna. Dawno nie mieliśmy, więc zrobiłam większą ilość. Ostatnio słoikówkę robiłam w formie mielonki, znajdziesz ją wpisując w lupkę na blogu Słoikówka – mielonka w słoikach. Tym razem mięsko pokroiłam w drobniejszą kostkę. Mięso można mieszać wedle uznania. U mnie dziś akurat sama karkówka, ale możesz użyć np. łopatki. Jeśli lubisz tłuściejsze mięsko możesz dodać boczku. Oczywiście obowiązkowo swojski chlebek musi być! Domowe wyroby tego typu są zawsze na czasie, bez względu na porę roku. Otwierasz słoik i masz pyszny kawałek domowej wędliny lub szybki obiad. Zapach zniewala nawet najbardziej odpornych na tego typu jadło.

Zdjęcie do publikacji.
  • 9 porcje
  • 360min
  • Łatwy

Składniki

3 kg karkówki
3 łyżki soli
3 łyżki pieprzu czarnego świeżo mielonego
3 łyżki czosnku suszonego
0,5 l wody
3 łyżki żelatyny
listek laurowy
ziele angielskie
pieprz czarny ziarnisty

Sposób przygotowania przepisu:

Karkówka ze słoika na kanapki

  • 1. Mięso kupić najlepiej ze sprawdzonego miejsca.
    Pokrój karkówkę w kostkę, możesz pokroić w grubszą.
    Do pokrojonego mięsa dodaj przyprawy sól, pieprz, czosnek, wsyp żelatynę i zalej wodą.
    Wyrób mięso ręką, wyrabiaj do momentu aż mięso stanie się kleiste i spójne.
    Tak przygotowane mięso przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 2 godz.
    Do każdego wyparzonego słoika włóż listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, oraz kilka ziaren pieprzu czarnego ziarnistego.
    Mięso nałóż do słoików, do 3/4 wysokości i ugnieć dobrze pięścią, żeby nie było powietrza i wolnej przestrzeni w słoikach.
    Obetrzyj ranty ściereczką i zakręć słoiki.
    Słoiki ułóż w dużym garnku na ściereczce i zalej je wodą tak, aby woda nie sięgała do nakrętek.
    Gotuj na małym ogniu ok. 3 godz. od zagotowania wody, pozostaw w garnku do rana, następnego dnia ponownie, wstaw garnki na palnik, tym razem gotuj już tylko 1 godz.
    Wyjmij słoiki na ściereczkę i pozostaw do wystygnięcia, wstaw do lodówki, żeby mięsko z galaretką dobrze się ściągnęło.
    Mi najlepiej smakuje ze swojskim chlebkiem.

Porady

Użyłam zwykłą sól, ale Ty jeśli chcesz możesz użyć pół na pół z solą peklową.
Słoiki gotowałam w dwóch garnkach, jedną turę tylko 3 godziny, bo akurat mam pewność, że szybko znikną.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karkówkakiełbasaPrzetworyna kanapkidomowa konserwasłoikówkamięso w słoikachtuszonkamięso ze słoika z galaretką

Komentarze

Podobne przepisy

GOLONKA FASZEROWANA

Dodane przez: majka190382

GOLONKA FASZEROWANA, NA KANAPKI

Przepyszna goloneczka. Idealna...

Pieczony boczek na kanapki

Dodane przez: Joanna Kryla

Pieczony boczek na kanapki

Pyszny, mięciutki i pełen aromatów....

Schab pieczony (na kanapki)

Dodane przez: Armi As

Schab pieczony (na kanapki)

Wymyśliłam fajną marynatę do schabu,...

Pieczona szynka na kanapki

Dodane przez: slodkokwasnakuchnia

Pieczona szynka na kanapki

Zapraszam na pyszną wędlinę domową....

image-1qveewg

Dodane przez: paulette17

Paprykowy schab na kanapki

To moja pierwsza taka piękna domowa...

pieczeń

Dodane przez: Anitka0804

Pieczeń mięsna na kanapki

Domowa pachnąca pieczeń na kanapki...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE