Wędlina bez chemi i innych zbędnych dodatków - bardzo prosta do zrobienia.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
Proporcje na 5 słoików 400 gramowych:
1,50 kg łopatki wieprzowej
1 kg świeżego boczku bez skóry i kości (powinien być dość tłusty)
4 większe posiekane drobniutko ząbki czosnku
garść majeranku
1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
1 płaska łyżka soli spożywczej lub jak się ma to peklosoli
1,5 szklanki wody
Mielonka ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zmielić w maszynce używając sitka o dużych oczkach.
Dokładnie wymieszać z czosnkiem, wodą i pozostałymi przyprawami ( posmakować, jeżeli jest za mało słone to dosolić)
Wyrabiać ok.15-20 minut, wtedy mięso nabierze kleistości i będzie bardziej zwarte, odstawić do lodówki na ok. 2 godz. w celu przegryzienia się smaków.
Po tym czasie nałożyć do czystych słoików, lekko ubić łyżką( u góry zostawić luźne miejsce na ok 1,5 cm)
Pasteryzować 3 dni po 1 godz. Przechowywać w lodówce - u mnie stała 1 m-c , czy może stać dłużej ? - myślę, że tak ale nie sprawdziłam bo zniknęła szybciej.
Komentarze