Mielonka ze słoika

4.47 (252 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Wędlina bez chemi i innych zbędnych dodatków - bardzo prosta do zrobienia.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Proporcje na 5 słoików 400 gramowych:
    1,50 kg łopatki wieprzowej
    1 kg świeżego boczku bez skóry i kości (powinien być dość tłusty)
    4 większe posiekane drobniutko ząbki czosnku
    garść majeranku
    1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
    1 płaska łyżka soli spożywczej lub jak się ma to peklosoli
    1,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.47 (252 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Wędliny

Mielonka ze słoika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1vd8aw4 1. Mięso zmielić w maszynce używając sitka o dużych oczkach.
    Dokładnie wymieszać z czosnkiem, wodą i pozostałymi przyprawami ( posmakować, jeżeli jest za mało słone to dosolić)
    Wyrabiać ok.15-20 minut, wtedy mięso nabierze kleistości i będzie bardziej zwarte, odstawić do lodówki na ok. 2 godz. w celu przegryzienia się smaków.
    Po tym czasie nałożyć do czystych słoików, lekko ubić łyżką( u góry zostawić luźne miejsce na ok 1,5 cm)
    Pasteryzować 3 dni po 1 godz. Przechowywać w lodówce - u mnie stała 1 m-c , czy może stać dłużej ? - myślę, że tak ale nie sprawdziłam bo zniknęła szybciej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Mielenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować