Mielonka z galaretką

4.46 (204 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowa mielonka z galaretką smakuje każdemu.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g boczku
    500 g łopatki wieprzowej
    250 g karkówki wieprzowej
    17 g soli niejodowanej
    2g cukru
    3g pieprzu czarnego grubo mielonego
    2-3 ząbki czosnku
    1g ziela angielskiego mielonego
    40g żelatyny
    100 - 120 ml wrzątku
    szynkowar, lub praska
    osłonki barierowe 50cm, sznurek wędliniarski
Wystaw ocenę:

4.46 (204 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Mielonka z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski, dodajemy sól, cukier dobrze mieszamy przez 2-3 minuty. Przykrywamy talerzem i wstawiamy na 12-15godzin do lodówki.
    2. Następnie mięso mielimy na sitku fi 8, dodajemy pieprz, ziele angielskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, żelatynę rozpuszczoną we wrzątku i dobrze mieszamy, masa musi się kleić do rąk.
    3. Wyrobioną masę mięsną przekładamy do szynkowara lub praski, ewentualnie tak jak ja napełniamy osłonki barierowe, ściśle nabijając, żeby nie było dziur, mocno związujemy końce.
    4. Parzymy w wodzie o temperaturze 85-90 stopni przez 100 min.
    5. Gotowy wyrób studzimy w zimnej wodzie przez 60 min, kilkakrotnie obracając praskę na każdy bok celem równomiernego rozłożenia żelatyny wokół mięsa. Następnie dalsze chłodzenie przeprowadzamy w lodówce przez 10-12 godzin.

Porady

przed użyciem osłonki należy je namoczyć w letniej wodzie, można gotowy wyrób położyć na tacy, przykryć deską do wędlin i postawić garnek z woda wtedy nadamy mu prostokątnego kształtu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować