mielonka w słoiku

  • wyświetlono: 4392 |
  • dodany do książki kucharskiej: 10 |
  • polecenia: 0

Mięsko, które w smaku nie ustępuje temu ze sklepowej półki

magda
  • 270min

Składniki

1,5 kg mięsa wieprzowego /szynka, łopatka/

0.5 kg boczku
2 łyżki płaskie peklosoli,
1 łyżeczka pieprzu
1-2 łyżki majeranku
2 łyżki vegety
5 łyżek żelatyny
4 zmiażdżone ząbki czosnku
3 szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

mielonka w słoiku

  • 1. Mięso i boczek pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zmielić na maszynce. (Z racji iż posiadam maszynkę ręczną i mielenie nią mięsa jest ciężką sprawą, często robię to za pomocą robota kuchennego o ostrych nożach.)
    Wszystkie składniki wymieszać z przyprawami i wodą ,wyrabiać ok 5 min. Masy można spróbować aby ocenić smak i ewentualnie dodać jakiejś przyprawy. Na końcu dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Rozkładać wyparzonych słoików, zostawiając od góry ok 2 cm przestrzeni, dokładnie ubić.
    Zakręcić słoiki i od razu wekować. Gotować zanurzone w wodzie 3,5 godziny, następnie odstawić do wystudzenia. Po stężeniu płyn zamieni się w galaretkę a na wierzchu powstanie warstwa tłuszczyku. Z podanych składników wychodzi 5-6 słoików, w zależności od ich wielkości. Słoiki z mięsem przechowuję dla pewności w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mięsoPrzetworymielonka

Komentarze

Podobne przepisy

Leczo w słoiku

Dodane przez: rzelkazag

Leczo na zimę (w słoiku)

Dostałam od Mamy sporo cukinii,...

Kapusta kiszona w słoikach

Dodane przez: bogusia82

Kapusta kiszona w słoikach

W moim rodzinnym domu kapustę kisi...

Kalafior w słoikach

Dodane przez: peggi

Kalafior w słoikach

W sam raz jako szybki dodatek do...

marynowana paryka

Dodane przez: Bożena Z.

Marynowana papryka w słoikach

marynowana papryka w słoikach -...

Buraczki w słoiku na zimę

Dodane przez: Kloruś

Buraczki w słoiku na zimę

Buraczki w słoiczkach to mój żelazny...

Kiełbasa swojska w słoikach.

Dodane przez: Świeca Urszula

Swojska kiełbaska w słoikach

Kiełbaska nie tylko wędzona. Polecam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE