Słodziutki mazurek

0 (0 ocen)

  • Średni

Moja wersja mazurka dla dzieci :)

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 300 gramów
    - żółtko: 1 sztuka
    - cukier: 100 gramów
    - margaryna: 200 gramów
    - śmietana kwaśna: 2 łyżki

    - jabłka: 700 gramów
    - cukier: 0.5 szklanki
    - galaretka cytrynowa: 1 sztuka

    - rodzynki: 1 łyżka
    - migdały w płatkach: 3 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Słodziutki mazurek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagniatamy kruche ciasto.Owijamy w folię aluminiową i odkładamy do schłodzenia do lodówki,na około 3 godziny.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm.Przekładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia.Pieczemy w nagrzanym piekarniku na lekko brązowy kolor.
  • 3. Jabłka obieramy i drobno kroimy.Przekładamy do garnka,podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.Wsypujemy cukier.Gasimy ogień i wsypujemy galaretkę.Dokładnie mieszamy.
    Ciepłą masę przekładamy na przestudzone kruche ciasto.
    Odstawiamy do przestygnięcia i stężenia.
  • 4. Dekorujemy płatkami migdałów i rodzynkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować