Mazurek chałwiowy

  • wyświetlono: 802 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

To pyszny mazurek, który śmiało mogę polecić wszystkim, a zwłaszcza chałwowym łakomczuchom. Co do dekoracji, każdy może wykonać swoją. Wszystko zależy od naszej wyobraźni:).

Jaga85
  • 10 porcje
  • 70min
  • Średni

Składniki

Tortownica 25x 36 cm
Ciasto:
• 30 dag mąki tortowej,
• 5 dag mąki ziemniaczanej,
• 80 gram cukru pudru,
• 20 dag masła,
• 1 jajko,
• 2 żółtko,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa chałwowa:
• 350 gram chałwy waniliowej,
• 100 ml śmietanki 30%,
• 60 gram masła 82% tłuszczu
Dekoracja:
• Migały do wykonania bazi,
• Gorzka czekolada
• Płatki migdałowe,
• 2-3 suszone morele

Sposób przygotowania przepisu:

Mazurek chałwiowy

  • składniki ciasta umieszczamy na stolnicy1. CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Najpierw składniki dokładnie siekamy nożem, a następnie krótko zarabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • ciasto przed pieczeniem2. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 7 mm. Wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Z resztek ciasta formujemy małe kulki i wykonujemy z nich ozdobną ramkę mazurka.
  • studzenie3. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
  • rozpuszczanie składników4. NADZIENIE: Chałwę rozkruszamy. Umieszczamy ją wraz z śmietanką i masłem w garnuszku. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i zagotowania składników. Po tym czasie chałwową polewę zdejmujemy z ognia, blenderujemy, by nie było grudek.
  • wylanie polewy na ciasto5. Gotową wylewamy na upieczony kruchy spód. Pozostawiamy ją do ostygnięcia i zastygnięcia.
  • przed dekorowaniem6. DEKORACJA ;Migdały zalewamy gorąca wodą, po czym odcedzamy i obieramy ze skórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Z czekolady wykonujemy napis oraz łodygi bazi. Z migdałów wykonujemy bazie. Z moreli i płatków wykonujemy kwiatuszki. Gotowe.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chałwaDeserWielkanocmazurek

Komentarze

Podobne przepisy

Mazurek orzechowy na waflach

Dodane przez: alaaa

Mazurek orzechowy na waflach

To najlepszy mazurek jaki kiedykolwiek...

Mazurek kajmakowy

Dodane przez: Patrycja33

Mazurek kajmakowy

Tradycyjne ciasto Wielkanocne czyli...

Mazurek orzechowy

Dodane przez: ewaeu

Mazurek orzechowy

Na Święta Wielkanocne zawsze robię...

Mazurek truskawkowy

Dodane przez: programistapogodzinach

Mazurek truskawkowy

Święta już za tydzień, znudziły...

Mazurek wielkanocny

Dodane przez: Krystyna32

Mazurek wielkanocny

Prosty do przygotowania i pyszny...

mazurek bakaliowy

Dodane przez: Iwona2014

mazurek bakaliowy

Mazurek bakaliowy to stałe ciasto,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE