To pyszny mazurek, który śmiało mogę polecić wszystkim, a zwłaszcza chałwowym łakomczuchom. Co do dekoracji, każdy może wykonać swoją. Wszystko zależy od naszej wyobraźni:).
1 godz. 10 min
Dla 10 osób
Średni
Składniki:
Tortownica 25x 36 cm
Ciasto:
• 30 dag mąki tortowej,
• 5 dag mąki ziemniaczanej,
• 80 gram cukru pudru,
• 20 dag masła,
• 1 jajko,
• 2 żółtko,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa chałwowa:
• 350 gram chałwy waniliowej,
• 100 ml śmietanki 30%,
• 60 gram masła 82% tłuszczu
Dekoracja:
• Migały do wykonania bazi,
• Gorzka czekolada
• Płatki migdałowe,
• 2-3 suszone morele
Mazurek chałwiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Najpierw składniki dokładnie siekamy nożem, a następnie krótko zarabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
2.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 7 mm. Wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Z resztek ciasta formujemy małe kulki i wykonujemy z nich ozdobną ramkę mazurka.
3.Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
4.NADZIENIE: Chałwę rozkruszamy. Umieszczamy ją wraz z śmietanką i masłem w garnuszku. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i zagotowania składników. Po tym czasie chałwową polewę zdejmujemy z ognia, blenderujemy, by nie było grudek.
5.Gotową wylewamy na upieczony kruchy spód. Pozostawiamy ją do ostygnięcia i zastygnięcia.
6.DEKORACJA ;Migdały zalewamy gorąca wodą, po czym odcedzamy i obieramy ze skórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
Z czekolady wykonujemy napis oraz łodygi bazi. Z migdałów wykonujemy bazie. Z moreli i płatków wykonujemy kwiatuszki. Gotowe.
Komentarze