Mazurek chałwiowy

4.99 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

To pyszny mazurek, który śmiało mogę polecić wszystkim, a zwłaszcza chałwowym łakomczuchom. Co do dekoracji, każdy może wykonać swoją. Wszystko zależy od naszej wyobraźni:).

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Tortownica 25x 36 cm
    Ciasto:
    • 30 dag mąki tortowej,
    • 5 dag mąki ziemniaczanej,
    • 80 gram cukru pudru,
    • 20 dag masła,
    • 1 jajko,
    • 2 żółtko,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa chałwowa:
    • 350 gram chałwy waniliowej,
    • 100 ml śmietanki 30%,
    • 60 gram masła 82% tłuszczu
    Dekoracja:
    • Migały do wykonania bazi,
    • Gorzka czekolada
    • Płatki migdałowe,
    • 2-3 suszone morele
Wystaw ocenę:

4.99 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Mazurek Desery

Mazurek chałwiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta umieszczamy na stolnicy 1. CIASTO: Na stolnicę przesiewamy mąkę. Dokładamy do niej pozostałe składniki. Najpierw składniki dokładnie siekamy nożem, a następnie krótko zarabiamy do uzyskania jednolitego ciasta.
  • ciasto przed pieczeniem 2. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 7 mm. Wykładamy nim dno tortownicy. Ciasto nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Z resztek ciasta formujemy małe kulki i wykonujemy z nich ozdobną ramkę mazurka.
  • studzenie 3. Tak przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 25 minut w 180˚C do zrumienienia. Upieczone wyjmujemy i studzimy.
  • rozpuszczanie składników 4. NADZIENIE: Chałwę rozkruszamy. Umieszczamy ją wraz z śmietanką i masłem w garnuszku. Całość stawiamy na ogniu i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia i zagotowania składników. Po tym czasie chałwową polewę zdejmujemy z ognia, blenderujemy, by nie było grudek.
  • wylanie polewy na ciasto 5. Gotową wylewamy na upieczony kruchy spód. Pozostawiamy ją do ostygnięcia i zastygnięcia.
  • przed dekorowaniem 6. DEKORACJA ;Migdały zalewamy gorąca wodą, po czym odcedzamy i obieramy ze skórki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
    Z czekolady wykonujemy napis oraz łodygi bazi. Z migdałów wykonujemy bazie. Z moreli i płatków wykonujemy kwiatuszki. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować