Słodkie ślimaczki z kremem

0 (0 ocen)

Ślimak, ślimak pokaż rogi...do wykonania takich ślimaków zaproś Twoje dziecko, będziecie mieli niezłą zabawę :-)) Na dzień dziecka i na co dzień, taka zabawa ucieszy tych starszych i młodszych.

Składniki:

  • Na biszkopt:
    4 jajka, rozdzielone białka i żółtka
    75 g mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    60 g cukru

    Krem:
    1 paczka budyniu (na 500 ml mleka)
    400 ml mleka
    60 g cukru
    200 g crème fraîche

    Dekoracja:
    kolorowe cukierki tzw. smartiesy
    żelki w kształcie sznurka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka Biszkopty

Słodkie ślimaczki z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ugotowany budyń 1. Krem: proszek budyniowy i 60 g cukru rozmieszać w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka zagotować, wlać mieszankę, ugotować gęsty budyń. Żeby na budyniu nie powstał kożuch przykryć należy powierzchnię budyniu kawałkiem folii spożywczej i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 2. Piekarnik nagrzej do 200 st. C. Blachę, taką z piekarnika (ok. 35x38 cm), wyłóż papierem do pieczenia.
  • Biszkopt przed pieczeniem 3. Ciasto: białka ubij na sztywno, dodaj cukier, wlej żółtka, miksuj aż zrobią się prawie białe. Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Dodaj do ubitych jaj i mieszaj już bardzo delikatnie, by piana nie opadła. Wylej na blachę i wyrównaj na płasko. Piecz ok. 10 minut. Na blat rozłóż czysty ręcznik bawełniany i posyp go lekko cukrem, wyłóż na niego biszkopt, do góry nogami. Oderwij delikatnie papier. Weź drugi ręcznik, lekko go zmocz, musi być wilgotny, ale nie ociekający wodą. Połóż go na biszkopt a ten delikatnie wraz z tym ręcznikiem zwiń po krótszym boku. Tak zostaw na 10-15 minut.
  • 4. Krem: do schłodzonego budyniu, który dobrze jest trochę rozruszać mikserem, dodawaj małymi partiami crème fraîche i miksuj. Taki krem wstaw na 30 minut do lodówki, by dobrze stężał.
  • Biszkopt pocięty w pasy 5. Biszkopt rozwiń i pokrój na 3-4 cm pasy wzdłuż dłuższego boku (mi wyszło 7 pasków). Na taki pas nałóż ok. 2-3 łyżki kremu i rozsmaruj równo po całej powierzchni, a tam gdzie będzie główka daj trochę więcej kremu. Żeby zrobić domek ślimaka zwijaj koniec ślimaka do środka do połowy. Żeby zrobić główkę zwiń tylko przednią część i tylko raz. Z resztek kremu zrób mu oczy, czyli połóż dwie kropelki kremu i przyklej cukierki. Na środek główki wciśnij przecięte z długich żelków rogi.

Porady

Ślimaki może nie są cudownie wykończone, ale nie ma się co dziwić, bo wykonywała je - z moją pomocą - moja 6-letnia córka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Komunia Urodziny Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować