Torcik z kremem ciasteczkowym

  • wyświetlono: 427 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 1

Ciemny i jasny biszkopt przełożony kremem śmietankowym z ciasteczkami oreo, przykryty kremem śmietankowym i udekorowany malinami. Torcik przygotowałam z okazji urodzin syna, ale można nim uczcić każde święto :)

portret
  • 16 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

biszkopt ciemny:
2 jajka
40 g cukru
40 g mąki pszennej tortowej
15 g mąki ziemniaczanej
5 g kakao
szczypta soli
biszkopt jasny:
2 jajka
40 g cukru
45 g mąki pszennej tortowej
15 g mąki ziemniaczanej
szczypta soli
krem ciasteczkowy:
200 g sera mascarpone
250 g śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
1/2 op. ciastek oreo (8 sztuk)
krem śmietankowy:
150 g sera mascarpone
200 g śmietanki 36%
1 łyżka cukru pudru
do nasączenia:
2/3 szklanki przegotowanej wody
2 łyżki likieru amaretto lub malinowego ew. soku malinowego
dekoracja:
maliny
listki mięty

Sposób przygotowania przepisu:

Torcik z kremem ciasteczkowym

  • 1. Przygotowujemy biszkopt ciemny:
    Białka ubijamy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę, nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier, a następnie żółtka. Mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz kakao przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do tortownicy, wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Upieczony biszkopt studzimy, zdejmujemy papier ze spodu.
    W taki sam sposób przygotowujemy biszkopt jasny (bez dodatku kakao).
  • 2. Przygotowujemy krem ciasteczkowy:
    Śmietankę mieszamy z serem i cukrem pudrem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania. Ciasteczka kruszymy na drobne kawałki, dodajemy do kremu i dokładnie mieszamy.
  • 3. Obręcz tortownicy wykładamy od środka papierem do pieczenia i ustawiamy na paterze. Wewnątrz umieszczamy ciemny biszkopt i nasączamy połową przygotowanego ponczu. Na ciasto wykładamy krem ciasteczkowy i na nim układamy jasny biszkopt, który również nasączamy ponczem.
  • 4. Przygotowujemy krem śmietankowy:
    Śmietankę mieszamy z serem i cukrem pudrem, ubijamy początkowo na najniższych obrotach, stopniowo zwiększając szybkość ubijania. Gęsty krem rozprowadzamy po powierzchni tortu, dokładnie wyrównujemy powierzchnię. Tort wstawiamy do lodówki na kilka-kilkanaście godzin.
  • 5. Przed podaniem zdejmujemy obręcz i ostrożnie usuwamy papier. Dekorujemy malinami i listkami mięty.

Porady

Torcik można udekorować dowolnie, według uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

urodzinyser mascarponeMalinyimprezakrem śmietankowyimieninyśmietanka 36jubileuszTort na każdą okazjęciastka oreodomowy tortkrem ciasteczkowybiszkopt bez proszkubiszkopt kakaowy bez proszkukrem z ciasteczkami oreo

Komentarze

Podobne przepisy

CIASTECZKOWE BROWNIE Z MASŁEM ORZECHOWYM

Dodane przez: Ostra Na Słodko

Ciasteczkowe brownie z masłem orzechowym

Ciasteczkowe brownie z masłem orzechowym...

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem.

Dodane przez: BABECZKA 35

Cukiniowy torcik z owocowo-śmietankowym kremem

Piekliście kiedyś ciasto z cukinią...

Torcik z czekoladowym budyniem i kremem mascarpone

Dodane przez: rena123

Torcik z czekoladowym budyniem i kremem mascarpone

Torcik na biszkopcie (bez proszku...

Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Budyniowy torcik z mlecznym kremem i galaretką

Pyszny mały torcik z idealnie czekoladowymi...

Torcik brownie z kremem i malinami

Dodane przez: anamarisworld

Torcik brownie z kremem i malinami

Pyszne czekoladowe ciasto z kremem...

Torcik Marchewkowy Z Orzechami

Dodane przez: gotowanietoproste

Torcik Marchewkowy Z Orzechami, Kremem Budyniowym...

Tylko raz w życiu robiłam marchewkowe...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE