Słodkie francuskie ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Płatki migdałów prażymy chwilę na suchej patelni dla wzbogacenia ich smaku.
2.Gotowe ciasto francuskie rozwijamy/rozwałkowujemy (w zależności od rodzaju kupionego ciasta).
3.Połowę ciasta smarujemy dżemem wiśniowym i posypujemy czekoladowymi kropelkami (można drobno posiekać czekoladę: mleczną, gorzką, białą).
Drugą część smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy podprażonymi wcześniej, wystudzonymi płatkami migdałów.
Najlepiej "podzielić" ciasto dżemami dzieląc na połowę dłuższy bok...zwijając wzdłuż krótszego brzegu będziemy mieć więcej małych pyszności :)
Smarując dżemem nakładajmy więcej dżemu na początku brzegu od którego zaczniemy zwijanie, sukcesywnie zmniejszając jego ilość (zwijając dżem będzie nam wypływał).
4.Po zrolowaniu kroimy na ok 2cm krążki i pieczemy ok 20 minut w 220 stopniach-do zrumienienia.
smacznego
Porady
Równie pysznym pomysłem będzie posypanie ciasta cukrem wymieszanym z cynamonem
Komentarze