Słodkie grahamkowe krakersy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Pyszne kruche ciasteczka wypiekane z pełnoziarnistej mąki - nie tylko pyszne i wciągające, ale i zdrowe!

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pszenna: 230 gramów
    - Mąka pszenna pełnoziarnista: 150 gramów
    - zarodki pszenne: 70 gramów
    - soda oczyszczona: 0.75 łyżeczki
    - cukier brązowy: 70 gramów
    - miód: 2 łyżki
    - masło: 220 gramów
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - cynamon: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Słodkie grahamkowe krakersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem trzcinowym. Zarodki pszenne podprażyć na suchej patelni do momentu, gdy lekko się zrumienią i zaczną roztaczać przyjemny, zbożowy aromat. W misce wymieszać mąki, zarodki pszenne, sól oraz sodę oczyszczoną i cynamon. Do utartego masła dodać dwie łyżki miodu. Suche składniki delikatnie wmieszać do utartego masła. Zagnieść gładkie, aczkolwiek dość twarde ciasto, podzielić je na dwie równe części i zawinąwszy w folię spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.
  • 2. Dwie duże blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić ich spody ciastem w taki sposób, by jego warstwa była wszędzie równomierna. Delikatnie ponacinać ciasto tak, aby utworzyło 24 prostokąty, nie przecinając go jednak do końca. Widelcem lub szpikulcem nakłuć krakersy. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
  • 3. Ciasteczka piec przez 15-20 minut, do chwili gdy się zrumienią. Następnie delikatnie je rozłamać wzdłuż nacięć...i jeść.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Mąka pełnoziarnista

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować