Słodkie grahamkowe krakersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem trzcinowym. Zarodki pszenne podprażyć na suchej patelni do momentu, gdy lekko się zrumienią i zaczną roztaczać przyjemny, zbożowy aromat. W misce wymieszać mąki, zarodki pszenne, sól oraz sodę oczyszczoną i cynamon. Do utartego masła dodać dwie łyżki miodu. Suche składniki delikatnie wmieszać do utartego masła. Zagnieść gładkie, aczkolwiek dość twarde ciasto, podzielić je na dwie równe części i zawinąwszy w folię spożywczą, odstawić na 30 minut do lodówki.
2.Dwie duże blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić ich spody ciastem w taki sposób, by jego warstwa była wszędzie równomierna. Delikatnie ponacinać ciasto tak, aby utworzyło 24 prostokąty, nie przecinając go jednak do końca. Widelcem lub szpikulcem nakłuć krakersy. Ponownie wstawić do lodówki na około 30 minut.
3.Ciasteczka piec przez 15-20 minut, do chwili gdy się zrumienią. Następnie delikatnie je rozłamać wzdłuż nacięć...i jeść.
Komentarze