Dziś proponuję coś niezwykle apetycznego. Pyszne, bardzo kruche i smakowite krakersy na bazie zdrowej mąki pełnoziarnistej z dodatkiem aromatycznego czarnego sezamu
30 min
Składniki:
Składniki :
· 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
· 120g smalcu, może być smakowy
· 8 łyżek zimnej wody
· 1 łyżka ziaren czarnego sezamu
· 1 łyżka miodu spadziowego
· 1 łyżeczka soli
Sezamowe krakersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę łączymy z solą i sezamem. Dodajemy smalec- musi być dobrze schłodzony. Całość siekamy nożem. Robimy dołeczek, dodajemy do niego wodę i miód. Zarabiamy nożem, a następnie dłońmi na gładkie ciasto. Dzielimy na połowę. Każdą część ciasta wałkujemy jak najcieniej. Wykrawamy krakersy- ja wybrałam foremki w kształcie różnych zwierzątek (dla dzieciaków będzie to dodatkowa frajda).Każde ciasteczko delikatnie nakłuwamy widelcem, uważając by nie zrobić dziurek na wylot. Ciasteczka układamy na blasze piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy ok. 15 minut w temp. 180 stopni, termoobieg.
Komentarze