Ziemniaczane Ciasteczka Jak Krakersy

4.5 (192 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciastka te wspaniale smakują z rożnymi dipami lub pastami, ale możemy chrupać je także same :) W przekroju (po ugryzieniu) rozwarstwiają się jak ciasto francuskie, a w smaku przypominają nam sklepowe krakersy :)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g ziemniaków nie ugotowanych
    150 g mąki pszennej
    150 g masła
    1 żółtko
    1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
    2-3 szczypty soli
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Ziemniaczane ciasteczka jak krakersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Możemy także użyć ziemniaków wczorajszych tylko odnowa musimy je przegnieść aby nie było w nich grudek.
    2. Do zimnych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto które chowamy następnie do lodówki na około 1-2 godz.
    3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wykrawamy małe kwadraty lub romby. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
    Ciastka pieczemy w 180-190 stop. przez około 15-20 minut do ze złocenia. Ja lubię mocniej przypieczone, dlatego u mnie kolor złoty jest dość ciemny ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować