Ciastka te wspaniale smakują z rożnymi dipami lub pastami, ale możemy chrupać je także same :) W przekroju (po ugryzieniu) rozwarstwiają się jak ciasto francuskie, a w smaku przypominają nam sklepowe krakersy :)
40 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
150 g ziemniaków nie ugotowanych
150 g mąki pszennej
150 g masła
1 żółtko
1-2 łyżki kwaśnej śmietany 12-18%
2-3 szczypty soli
Ziemniaczane ciasteczka jak krakersy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, następnie przeciskamy przez praskę lub tłuczemy tłuczkiem do ziemniaków i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Możemy także użyć ziemniaków wczorajszych tylko odnowa musimy je przegnieść aby nie było w nich grudek.
2. Do zimnych ziemniaków dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto które chowamy następnie do lodówki na około 1-2 godz.
3. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, wałkujemy i wykrawamy małe kwadraty lub romby. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem.
Ciastka pieczemy w 180-190 stop. przez około 15-20 minut do ze złocenia. Ja lubię mocniej przypieczone, dlatego u mnie kolor złoty jest dość ciemny ;)
Komentarze