Niezwykle delikatne słodkie bułeczki z rodzynkami i żurawiną. Z ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Świetne na podwieczorek lub słodka baza kanapkowa.
60 min
Dla 8 osób
Średni
Składniki:
500 g ziemniaków
500 g mąki
100 g miękkiego masła
100 g cukru
4 jajka
50 g suszonej żurawiny
50 g rodzynek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie suchych drożdży
szczypta soli
masło do posmarowania rąk
Słodkie bułeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i bardzo dokładnie ugnieć.
Dodaj masło oraz cukier i wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
2.Mąkę wymieszaj z drożdżami oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj razem z jajkami do ziemniaków i wyrób gładkie ciasto. Na koniec wsyp żurawinę i rodzynki, i wymieszaj.
3.Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj ręce masłem i uformuj bułeczki o średnicy około 4 centymetry. Podczas formowania zwróć uwagę aby owoce znalazły się wewnątrz – dzięki temu unikniesz ich zbytniego podpiekania.
4.Bułki ułóż na blaszce zachowując spore odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz do zrumienienia 30-40 minut.
Wystudź na kratce.
Komentarze