Słodkie bułeczki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Niezwykle delikatne słodkie bułeczki z rodzynkami i żurawiną. Z ciasta drożdżowego z dodatkiem gotowanych ziemniaków. Świetne na podwieczorek lub słodka baza kanapkowa.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    500 g mąki
    100 g miękkiego masła
    100 g cukru
    4 jajka
    50 g suszonej żurawiny
    50 g rodzynek
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 opakowanie suchych drożdży
    szczypta soli
    masło do posmarowania rąk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Desery

Słodkie bułeczki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i bardzo dokładnie ugnieć.
    Dodaj masło oraz cukier i wymieszaj. Odstaw do lekkiego przestudzenia.
  • 2. Mąkę wymieszaj z drożdżami oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj razem z jajkami do ziemniaków i wyrób gładkie ciasto. Na koniec wsyp żurawinę i rodzynki, i wymieszaj.
  • 3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Posmaruj ręce masłem i uformuj bułeczki o średnicy około 4 centymetry. Podczas formowania zwróć uwagę aby owoce znalazły się wewnątrz – dzięki temu unikniesz ich zbytniego podpiekania.
  • Słodkie bułeczki ziemniaczana 4. Bułki ułóż na blaszce zachowując spore odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
    Rozgrzej piekarnik do 180°C. Piecz do zrumienienia 30-40 minut.
    Wystudź na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Ziemniaki Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować