Pyszne i mięciutkie drożdżowe słodkie bułeczki z borówkami i czekoladą :) Idealne do popołudniowej kawki czy słodki początek dnia !
Zapraszam po więcej inspiracji na bloga : marcepanowa-kuchnia.blogspot.com
2 godz.
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
225 g mąki ( 125 g mąki pszennej i 100 g mąki krupczatki)
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki drobnego cukru
1 łyżka suszonych drożdży
140 ml mleka
Słodkie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce robimy zaczyn drożdżowy. Kruszymy drożdże , zasypujemy je cukrem i dolewamy ok. 100 ml ciepłej wody. Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą , nakrywamy ściereczką i dajemy im zacząć pracować. Do dużej miski przesiewamy mąkę i sól , następnie po ok. 15 min wlewamy spieniony zaczyn, oraz pozostałe składniki . Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy je na równe części i zaczynamy zabawę ze zwijaniem. Każdą z części formujemy na kształt rozpłaszczonego walca, następnie układamy np. kawałki czekolady. zwijamy w ślimaki, koniec chowając pod spód. Tak uformowane bułeczki zostawiamy na ok. 30 min do wyrośnięcia. w międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C. Bułki smarujemy roztopionym masłem , ja dodatkowo obsypałam je cukrem. Pieczemy ok. 15-20 min (czas zależy od mocy piekarnika).
Komentarze