Słodkie bułeczki z kruszonką i budyniem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszne na śniadanie, deser i kolacje, coś dla małych i dużych łasuchów. W sezonie letnim ze świeżymi owocami smakują najlepiej, a w sezonie zimowym idealnie sprawdzą się mrożone owoce i ta kruszonka… Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne, lubi je chyba każdy, a takie bułeczki potrafią bardzo szybko zniknąć z talerza, możecie mi wierzyć na słowo. Te bułeczki akurat zrobiłam na życzenie najmłodszego w rodzinie, ale dzięki temu, że synuś ma takie smaki możemy się bezkarnie zajadać, bo przecież sam tylu szt. nie zje.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 12 szt.

    500 g mąki pszennej luksusowej typ 550
    7 g drożdży instant
    50 g roztopionego, letniego masła
    200 g jogurtu naturalnego, gęstego
    3 łyżki cukru brązowego
    1 cukier waniliowy
    100 ml mleka
    1 jajko

    Kruszonka:

    50 g mąki pszennej
    25 g cukru pudru
    25 g masła
    kilka kropel ekstraktu z wanilii

    Dodatkowo:

    budyń ugotowany wg przepisu na opakowaniu tylko na 1,5 szkl. mleka
    ulubione owoce u mnie akurat sezonowo truskawki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Słodkie bułeczki z kruszonką i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i pozostawić do wystudzenia. Do letniego mleka wsypać drożdże instant, łyżkę cukru i łyżkę mąki, odstawić na 10 min. przykryć ściereczką.
    Do miski przesiać mąkę, wsypać resztę cukru i cukier waniliowy, wlać mleko z drożdżami, letnie masło, wrzucić jogurt naturalny, wbić jajko i wyrobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, misy miksera.
    Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski posmarowanej delikatnie olejem, przykryć ściereczką miskę i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz lub do czasu podwojenia objętości.
    Za nim ciasto wyrośnie ugotować budyń, wierzch przykryć folią, żeby nie powstał kożuch. Owoce umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, krótko wyrobić i uformować wałek, podzielić na 12 mniej więcej równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczyć na dłoni i nałożyć do środka po łyżce budyniu, a na budyń nałożyć owoce, u mnie jedna mniejsza truskawka lub połowa większej. Możesz użyć ulubione owoce. Skleić i uformować zgrabne bułeczki. Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.
    Bułeczki posmarować mlekiem i posypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę wrzucić do miski i wyrabiać ręką aż powstaną okruszki-kruszonka).
    Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. do napuszenia.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec 20-25 min. do zarumienienia.
    Po przestygnięciu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Można zrobić z samym budyniem bez owoców, lub na odwrót.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować