Drożdżówki z borówką, budyniem i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Mięciutkie, puszyste bułeczki z borówką amerykańską, delikatnym budyniem i chrupiącą kruszonką to doskonały pomysł na letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    600g mąki pszennej
    3 jajka
    50g świeżych drożdży
    300ml mleka
    100g masła
    140g cukru
    szczypta soli

    Budyń:
    400ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    1 łyżka cukru pudru

    Kruszonka:
    100g mąki pszennej
    50g cukru
    50g masła ekstra

    Dodatkowo:
    380g borówki amerykańskiej
    masło do wysmarowania blaszki
    1 jajko rozkłócone do posmarowania
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżówki z borówką, budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki z borówką, budyniem i kruszonką 1. Budyń:
    Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej dokładnie rozpuścić budyń. Następnie wlać na gotujące się mleko, zagotować i gotować kilka minut. Gotowy budyń pozostawić do wystudzenia.
  • Drożdżówki z borówką, budyniem i kruszonką 2. Kruszonka:
    Masło, mąkę i cukier wymieszać, rozetrzeć palcami aż powstaną okruchy kruszonki.
  • Drożdżówki z borówką, budyniem i kruszonką 3. Ciasto:
    Drożdże pokruszyć, dodać łyżkę cukru, 1 łyżkę maki i taką ilość letniego mleka, by zaczyn był dość gęsty. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Jajka utrzeć mikserem z pozostałym cukrem na puszystą masę. Dodać zaczyn drożdżowy, pozostałe mleko, rozpuszczone masło, mąkę i szczyptę soli. Ciasto wyrobić na jednolite gładkie i lśniące drożdżowe ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  • Drożdżówki z borówką, budyniem i kruszonką 4. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na grubość 2-2,5cm. Następnie wyciąć koła, przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem, wyłożoną papierem do pieczenia, w każdej bułeczce zrobić zagłębienie i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • Drożdżówki z borówką, budyniem i kruszonką 5. Borówki umyć i osuszyć.
    Po tym czasie podrośnięte bułeczki, wypełnić budyniem, borówkami, posmarować brzegi rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 15 - 20 minut.
  • 6. Gotowe bułeczki posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Bułka Kawa Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować