Delikatnie słodkie bułeczki posypane makiem nie wymagają żadnych dodatków. A jeśli już, to znakomicie smakują z samym masłem, dżemem, miodem lub żółtym serem.
3 godz.
Składniki:
mąka pszenna typ 650 – 350 g
mleko w proszku – 3 łyżki
jajko – 1 szt.
cukier – 2 łyżki
letnie mleko – 150 g
masło – 20 g
drożdże świeże – 12 g
szczypta soli
PONADTO:
mak – do posypania
żółtko – do posmarowania
mleko – do posmarowania
Słodkie bułeczki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże wymieszać z cukrem, a gdy się rozpuszczą, wlać 1 łyżkę letniego mleka i odstawić do momentu, aż się spienią. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło i podgrzewać, aż masło się rozpuści. Odstawić do przestygnięcia.
2.W misce wymieszać przesianą mąkę z mlekiem w proszku, solą. Wlać mleko i zamieszać. Dodać jajko oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zagnieść miękkie, elastyczne i gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
3.Następnie ciasto jeszcze raz zagnieść i podzielić na 14 części i uformować z nich bułeczki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na około 30 minut do wyrośnięcia.
4.Nastawić piekarnik na 170°C. Bułeczki posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut, aż bułeczki ładnie się zrumienią. Upieczone wyjąć na kratkę kuchenną do wystudzenia.
Komentarze