Pyszne bułeczki na podwieczorek, puchate i mięciutkie, lekko słodkie. Z chrupiącą kruszonką. Najlepsze z odrobiną prawdziwego masła
Składniki:
12 g drożdży
60 g cukru
120 g mleka
1 jajko
50 g masła
350 g mąki pszennej typ 650
Szczypta soli
Kruszonka:
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej typ 650
+ jajko do posmarowania
Słodkie bułeczki z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
W ciepłym mleku rozpuścić drożdże i łyżkę cukru. Do misy robota wsypać mąkę, sól i resztę cukru. Wlać rozczyn, dodać roztrzepane jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrobić jednolite ciasto, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
W tym czasie przygotować kruszonkę. Wsypać składniki do rozdrabniacza i posiekać. Można też przygotować ją tradycyjnie w palcach. Wstawić do lodówki.
Gdy ciasto wyrośnie, wyjąć na stolnicę, krótko zagnieść. Podzielić na 8 równych części.
Z każdej z nich uformować kuleczkę, ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 minut.
Po tym czasie bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25 minut.
Komentarze