Keks z kandyzowanym ananasem, dużą ilością, kolorowych bakalii, na pewno poprawi Wam humor i wprawi w dobry nastrój, dużo koloru w najlepszej do przyjęcia możliwej formie.
20 min
Składniki:
ciasto i bakalie:
450 g mąki tortowej
200 g cukru pudru
7 jaj
200 g masła
10 ml olejku rumowego
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
150 g rodzynek
150 g suszonych moreli
100 g suszonej żurawiny ( mogą być suszone śliwki )
300 g kandyzowanych kolorowych ananasów
skórka pomarańczowa do dekoracji
Syrop:
3 łyżki jasnego miodu
1 szklanka soku z moczenia bakalii
Słodki keks ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie zalać 2 szklankami wrzątku, wymieszać z 5 ml olejku rumowego ( lub alkoholem). Odstawiamy do wystudzenia.
2.Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać żółtka, miksując.
Dodajemy na zmianę mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko.
Bakalie osączamy ( możemy je obsypać 2-3 łyżkami mąki ) i dodajemy do ciasta.
Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Łyżką mieszamy z masą.
Ciasto pieczemy w formach z papierem do pieczenia w 160 stopniach, góra dół, przez godzinę – do suchego patyczka.
Studzimy poza piecem.
3.Z miodu i soku z bakalii przygotowujemy syrop. Smarujemy nim jeszcze gorące ciasto, co kilkanaście minut, aż do jego wykończenia. Przy ostatnim smarowaniu obsypujemy skórką.
Komentarze