Słodki keks ananasowy

0 (0 ocen)

  • 20 min

Keks z kandyzowanym ananasem, dużą ilością, kolorowych bakalii, na pewno poprawi Wam humor i wprawi w dobry nastrój, dużo koloru w najlepszej do przyjęcia możliwej formie.

  • 20 min

Składniki:

  • ciasto i bakalie:

    450 g mąki tortowej
    200 g cukru pudru
    7 jaj
    200 g masła
    10 ml olejku rumowego
    1/2 szklanki mleka
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    150 g rodzynek
    150 g suszonych moreli
    100 g suszonej żurawiny ( mogą być suszone śliwki )
    300 g kandyzowanych kolorowych ananasów
    skórka pomarańczowa do dekoracji
    Syrop:
    3 łyżki jasnego miodu
    1 szklanka soku z moczenia bakalii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Słodki keks ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie zalać 2 szklankami wrzątku, wymieszać z 5 ml olejku rumowego ( lub alkoholem). Odstawiamy do wystudzenia.
  • 2. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać żółtka, miksując.
    Dodajemy na zmianę mąkę przesianą z proszkiem oraz mleko.
    Bakalie osączamy ( możemy je obsypać 2-3 łyżkami mąki ) i dodajemy do ciasta.
    Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Łyżką mieszamy z masą.
    Ciasto pieczemy w formach z papierem do pieczenia w 160 stopniach, góra dół, przez godzinę – do suchego patyczka.
    Studzimy poza piecem.
  • 3. Z miodu i soku z bakalii przygotowujemy syrop. Smarujemy nim jeszcze gorące ciasto, co kilkanaście minut, aż do jego wykończenia. Przy ostatnim smarowaniu obsypujemy skórką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Bakalie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować