Piegusek ananasowy

5 (177 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Delikatny i wilgotny makowy biszkopt z pysznym kremem ananasowym, smaku dopełniają delicje i galaretka. Zaskakująco łatwy i szybki do przygotowania deser.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    15 dag cukru
    15 dag mąki tortowej
    4 łyżki suchego maku
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2-3 krople aromatu migdałowego

    Poncz:
    Sok z ananasa
    100 ml białego martini lub czystej wódki

    Krem ananasowy:
    1 puszka ananasów
    1 galaretka cytrynowa
    450 ml mleka
    1 budyń śmietankowy z cukrem-70 g
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    2 żółtka
    20 dag masła

    Dodatkowo:
    2 galaretki cytrynowe
    30 dag delicji morelowych
Wystaw ocenę:

5 (177 ocen)

Piegusek ananasowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Mąkę tortową wymieszać z makiem i proszkiem do pieczenia.
    Białka jaj ubić na sztywną pianę , miksując wsypywać stopniowo cukier aż masa stanie się lśniąca, wtedy dodać żółtka, zmiksować, dodać aromat migdałowy, wsypać mąkę z makiem i rózgą od miksera ręcznie wymieszać aż do połączenia nie tracąc struktury piany.

    Tak przygotowane ciasto wylać do wyłożonej pergaminem blaszki o wym 25/30 cm piec 25 -30 minut w temp 170*c, gorące ciasto wyjąć z pieca i upuścić na podłogę z odległości 30 cm od podłogi-dzięki temu biszkopt będzie równy jak stół. Zostawić do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Masa ananasowa:
    Galaretkę rozpuścić w ¾ szklanki gorącej wody, zostawić do lekkiego stężenia.
    Żółtka roztrzepać w niewielkiej ilości mleka razem z mąką ziemniaczaną i budyniem, resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać przygotowaną masę i ciągle mieszając zagotować, zestawić z ognia jak tylko budyń zgęstnieje. Wystudzić. Ananasy osączyć z soku-sok zachować do ponczu. Pokroić w kostkę. Miękkie masło utrzeć na puch dodawać po łyżce zimnego budyniu, zmiksować na krem, pod koniec wlać tężejącą ale cały czas płynną galaretkę , dodać ananasy wymieszać .
  • 3. Sok z ananasa wymieszać z martini lub wódką nasączyć biszkopt, wyłożyć cały ananasowy krem, ułożyć biszkopty czekoladą do góry, zalać tężejącymi galaretkami rozpuszczonymi wcześniej w pół litra gorącej wody.
    Tak przygotowany wypiek chłodzić całą noc w lodówce.
    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Delicje Martini Masa budyniowa Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować