Śledzie z żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Śledzie z dodatkiem żurawiny i orzechów – dla smakoszy tej przekąski. Idealna przekąska świąteczna.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    1 kg płatów śledziowych – matiasy
    10 dag suszonej żurawiny
    2 duże cebule
    ¾ szklanki oleju – u mnie kujawski
    3 łyżki octu 10%
    1/3 szklanki połówek orzechów włoskich
    Przyprawy: ziarna ziela angielskiego, pieprzu czarnego, listek laurowy - pokruszony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sledzie marynowane

Śledzie z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: płaty śledzi wymoczyć, osączyć, pokroić na wąskie kawałki. Cebulę pokroić w cienkie plastry. Na patelni podgrzać olej – wrzucić cebulę, krótko smażyć. Dodać ocet, przyprawy, wymieszać. Krótko smażyć, dodać żurawinę, wymieszać, odstawić do wystudzenia. W dużej misce ułożyć kawałki śledzi, dodać orzechy, zalać olejem z przyprawami, wymieszać, odstawić do lodówki – najlepiej na calą noc, do połączenia się smaków.

Porady

1. do śledzi można użyć czerwonej cebuli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować