Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Suszone pomidory kroimy w paski
2.Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
3.Cebulę kroimy w piórka i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju, tak aby pozostała lekko twarda, następnie przekładamy ją do miski i dodajemy do niej 4 łyżki octu winnego, olej z suszonych pomidorów oraz około pół szklanki oleju rzepakowego i delikatnie mieszamy.
4.Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (ok.3 cm).
5.W wybranym naczyniu układamy warstwę śledzi, następnie cebulę, posypujemy ją suszonymi pomidorami, suszoną żurawiną i pestkami dyni i tak aż do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę wylewamy pozostały olej, w którym była cebula. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę oleju rzepakowego. Wierzch posypujemy prażonymi pestkami dyni i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
Komentarze