Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną

4.42 (153 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Śledzie to doskonała przekąska, a w towarzystwie aromatycznych suszonych pomidorów i suszonej żurawiny smakują wyśmienicie.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1) 8 płatów śledziowych
    2) 4 duże cebule
    3) słoiczek suszonych pomidorów (ok. 150 g pomidorów po odsączeniu)
    4) 120 g suszonej żurawiny
    5) 120 g pestek dyni
    6) pół szklanki oleju rzepakowego + olej do smażenia
    7) 4 łyżki octu winnego
Wystaw ocenę:

4.42 (153 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Przekąski

Śledzie z suszonymi pomidorami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suszone pomidory kroimy w paski
  • 2. Pestki dyni prażymy na suchej patelni.
  • 3. Cebulę kroimy w piórka i chwilę podsmażamy na rozgrzanym oleju, tak aby pozostała lekko twarda, następnie przekładamy ją do miski i dodajemy do niej 4 łyżki octu winnego, olej z suszonych pomidorów oraz około pół szklanki oleju rzepakowego i delikatnie mieszamy.
  • 4. Śledzie kroimy na mniejsze kawałki (ok.3 cm).
  • 5. W wybranym naczyniu układamy warstwę śledzi, następnie cebulę, posypujemy ją suszonymi pomidorami, suszoną żurawiną i pestkami dyni i tak aż do wyczerpania składników. Na ostatnią warstwę wylewamy pozostały olej, w którym była cebula. W razie potrzeby dodajemy jeszcze trochę oleju rzepakowego. Wierzch posypujemy prażonymi pestkami dyni i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować