REKLAMA

Śledzie z żurawiną

wyświetlono: 6092 | dodany do książki kucharskiej: 6 | polecenia: 0

żurawina nadaje im ciekawy smaczek

opublikowany: 14.12.2012
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg sledzi marynowanych z octu lub solone wymoczone
    4 cebule czerwone
    200 gram suszonej żurawiny
    10 ziarenek pieprzu kolorowego
    1 listek laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    3 gozdziki
    0,5 szklanki wody lub wina
    Około 1 litr oleju słonecznikowego, tyle, aby zakrył sledzie
Ocena:

(średnia 4.5 z 168 głosów)

Kuchnia:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Sledzie z żurawiną 1. Filety pokroić na kawałki. Solone wymoczyć przez kilka godzin w wodzie i mleku.
    Żurawinę zalać winem lub wrzącą wodą, odstawić na kilka minut i osączyć.
    Cebule pokroić w talarki lub piórka.
    W słoju układać warstwami: cebula, śledzie, żurawina, cebula. Wrzucić pieprz, ziele, gozdziki, listek laurowy i zalać olejem.
    Słoik zakręcić i wynieść w chłodne miejsce lub wstawić do lodówki.
    Najlepsze dopiero po 2-3 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Śledzie z żurawiną Dodane przez: MagdalenaS


Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ewaeu ewaeu

Śledzie z żurawiną

Smaczne śledzie nie tylko na święta.

kategoria: Przystawki opublikowany: 02.12.2015 | wyświetlono: 971 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0
Dodane przez: Leszczu1986 IMAG5432

Śledzie z żurawiną

Pyszne śledziki o delikatnej słodkawej nutce.

kategoria: Przystawki opublikowany: 02.12.2019 | wyświetlono: 435 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE